У партії «Слуга народу» готують реформу ГПУ. Для генпрокурора хочуть повернути обовʼязкову юридичну освіту і серйозно скоротити штат

Дата:
У партії «Слуга народу» готують реформу ГПУ. Для генпрокурора хочуть повернути обовʼязкову юридичну освіту і серйозно скоротити штат

Пресслужба партії «Слуга народу»

У партії «Слуга народу» (СН), яка за попередніми результатами виборів набирає більшість у парламенті, готують реформу прокуратури. Як розповів theБабелю кандидат від СН (№ 19 у списку) Денис Монастирський, реформу планують почати з вимог до генерального прокурора.

«Ми повинні повернути вимогу про юридичну освіту для керівника відомства. Це має бути людина з вищою юридичною освітою, професіонал, але необовʼязково з органів прокуратури, це можуть бути суміжні професії», — заявив Монастирський.

Він нагадав, що з 22 листопада цього року прокуратуру позбавлять функції слідства. «Тут важливо не упустити низку справ, які розслідуються давно. Наприклад, справи Майдану, якими займається управління спецрозслідувань ГПУ. Можливо, його співробітники стануть процесуальними керівниками у цих справах і допомагатимуть слідчим того ж ДБР», — додав кандидат.

Крім того, у пропрезидентській партії планують провести аудит роботи ГПУ і скоротити підрозділи з дублюючими функціями: «Наприклад, у Генпрокуратурі є підрозділ, що забезпечує діяльність генерального прокурора та його заступників. За роки роботи ГПУ його штат значно роздули, і його треба скоротити».

При цьому політик не уточнив, які саме кандидатури розглядаються у Зеленського на посаду генпрокурора. Повну версію інтервʼю кандидата в нардепи Дениса Монастирського читайте тут.

  • Президент Володимир Зеленський внесе кандидатуру нового генпрокурора після формування парламентської більшості у Верховній Раді після виборів.
  • 11 червня Зеленський вніс у Раду подання на звільнення генерального прокурора Юрія Луценка, оскільки він не відповідає встановленим законом України «Про прокуратуру» вимогам до генерального прокурора і тому не може перебувати на цій посаді. Луценко заявив, що подання Зеленського є незаконним.