Американський центр IRI визнав вибори в Раду добре організованими, але зазначив про вплив Кремля

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Аналітичний центр США «Міжнародний республіканський інститут» (International Republican Institute) визнав вибори у Верховну Раду добре проведеними, але зазначив, що через дії Росії на Донбасі 16% виборців не змогли проголосувати.

Про це повідомляє журналістка «Радіо Свобода» з посиланням на слова представника IRI Стівена Нікса.

«Очевидно, українці продовжують підтримувати президента Зеленського та його програму реформ, проблемою є вплив Кремля — через це 16% українців не змогли проголосувати», — процитувала Марʼяна Драч слова Нікса.

Виконавчий віцепрезидент IRI Джуді Ван Рест позитивно відгукнулася про роботу Центральної виборчої комісії, яка змогла за короткий час упорядкувати реєстрацію переселенців з Донбасу та Криму, а також усіх, кого зачепила війна.

При цьому в IRI додали, що літні канікули вплинули на явку. «У зв’язку з літніми канікулами політичні партії та кандидати, особливо з меншим досвідом, мали менше часу для підготовки. Виборчі комісії мали менше часу для підготовки нових членів, а ті, у кого були заплановані поїздки, могли не мати можливості взяти участь у виборах», — сказав Нікс.