Нацбанк випустив памʼятну монету на честь надання Томосу ПЦУ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Національний банк випустив памʼятну монету номіналом 50 гривень, присвячену наданню Томосу про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ). Про це йдеться на сайті НБУ.

«Серія «Духовні скарби України» присвячена події, яка ознаменувала тисячолітній шлях української церкви від створення до здобуття незалежності — наданню Томосу про автокефалію Православної церкви України. Томос, текст якого ухвалено архієрейським синодом Вселенського патріархату, офіційно затверджує канонічний автокефальний статус Православної церкви України як однієї з 15 помісних православних церков», — йдеться в повідомленні.

Нацбанк зазначає, що на аверсі монети внизу розміщено малий державний герб України (ліворуч), півколом написи — Україна, рік карбування монети 2019 та номінал пʼятдесят гривень; у центрі — стилізована хрестоподібна композиція, увінчана позолоченим відбитком печатки Вселенського патріарха Варфоломія, довкола на позолочених медальйонах зображені кафедральні собори помісних православних церков світу, поруч зазначені їхні назви.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено Вселенського патріарха Варфоломія (ліворуч), який передає Томос митрополиту Київському і всієї України Епіфанію (праворуч) та написи: «15-та церква у благословенному хорі автокефальних церков» (півколом угорі) і «Святіша Церква України»/06.01.2019 (унизу).

Над монетою працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, а також скульптори Володимир Демʼяненко та Роман Чайковський. Зазначають, що роздрібна ціна монети — 12 тис. 824 грн.

Також у Нацбанку повідомили, що сьогодні, 22 липня, введено в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні «Пантелеймон Куліш».

Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України», адже присвячена відомому письменнику, публіцисту, етнографу, історику, літературному критику, перекладачеві, громадському діячеві Пантелеймону Кулішу. Коштує монета 41 гривню, тираж складає 35 тис. штук.