Розсилка SMS та агітація на білбордах. КВУ фіксує масові порушення у «день тиші», а поліція Києва вже розслідує 38 справ

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Спостерігачі Комітету виборців України (КВУ) зафіксували масові порушення законодавства у «день тиші» напередодні парламентських виборів.

Про це КВУ повідомляє на своїй сторінці у Facebook.

За даними Комітету, попри законодавчу заборону, сьогодні в округах все ще розміщені агітаційні матеріали політичних партій і кандидатів. Також впродовж останніх днів були розміщені нові білборди, які не мають вихідних даних, але при цьому виконані в стилістиці окремих кандидатів та партій.

КВУ зафіксував факти незаконної агітації в Закарпатській, Запорізькій, Херсонській, Кіровоградській, Донецькій, Одеській, Черкаській, Миколаївській, Чернігівській областях.

Так, на Херсонщині у виборчому окрузі № 186 уздовж траси Херсон — Каховка розміщено низку білбордів, виконаних у стилістиці політичної партії «Слуга народу» і з написом: «Зробимо їх ще раз! 21 липня». У цьому ж окрузі розмістили білборди на білому тлі із написом: «За свого. Не втрать свою землю!»

В окрузі № 184 помітили білборди такого змісту: «З турботою про людей! 21 липня. Обирай!»

А в окрузі № 185 розмістили білборди «#нашПАШ», що може відповідати ініціалам одного з кандидатів, а саме Павла Філіпчука, кандидата від «Опозиційної платформи — За життя».

У Запорізькій області в окрузі № 80 сьогодні зафіксували білборди з гаслами: «За рабочие места для молодежи. Владимир Кюрчев», «За сучасну медицину. Дмитро Нестеренко».

На Чернігівщині (ОВО № 210) спостерігачі КВУ виявили значну кількість агітаційних матеріалів, що досі розміщені на дошках оголошень і стовпах електроопор.

У Кропивницькому (ОВО № 99) агітували за кандидата Олександра Дануцу.

У Слов’янську розмістили зовнішню рекламу, виконану в стилістиці політичних партій «Опозиційна платформа — За життя» і «Опозиційний блок». Окремі білборди виконані в радянській стилістиці.

Крім того, кандидати та партії активно рекламуються в Інтернеті.

Зокрема, спостерігачі виявили рекламу офіційного сайту кандидата в народні депутати України у виборчому окрузі № 221 Володимира Петрова, а також сторінку з ознаками чорного PR проти кандидата в народні депутати по округу № 96 Ярослава Москаленка. Також поширюється реклама-звернення одного із лідерів партії «Патріот» Михайла Чурила і політичної партії «Опозиційний блок».

Крім того, у КВУ повідомили, що на Закарпатті у «день тиші» від імені одного з кандидатів виборцям розсилають агітаційні SMS. Зокрема, такі повідомлення зранку 20 липня отримали одразу двоє спостерігачів КВУ в Закарпатській області.

Комітет виборців України / Facebook

«SMS написане угорською мовою, і окрім порушення виборчого законодавства містить ознаки дезінформації та маніпуляції. SMS-повідомлення підписане від імені Ласло Брензовича, лідера КМКС (Товариства угорської культури Закарпаття)», — повідомили в Комітеті виборців.

У повідомленні також закликають голосувати за 3-й номер у бюлетені мажоритарного округу № 73, хоча, за даними КВУ, під цим номером в бюлетені зазначений кандидат-клон Ласло Брензовича.

Водночас відділ комунікації поліції Києва констатує, що під час виборчих перегонів найбільша кількість правопорушень була повʼязана із незаконною агітацією — 354 випадки, можливим підкупом виборців — 51, хуліганством — 41, конфліктами — 40, перешкоджанням виборчому праву — 16, пошкодженням майна — 9.

За фактами порушень виборчого процесу слідчі розслідують 38 кримінальних проваджень. З них сім — за ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права), сім — за ст. 296 (хуліганство), три — за ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна), два — за ст. 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) та інші.

Також поліція склала 79 адміністративних протоколів за ст. 212-14 (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях), 52 — за ст. 212-13 (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск), три — за ст. 212-9 (порушення порядку ведення передвиборної агітації, агітації під час підготовки і проведення референдуму з використанням засобів масової інформації та порядку участі в інформаційному забезпеченні виборів) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Столична поліція переведена на посилений варіант несення служби, а відтак заступила на забезпечення правопорядку під час виборів народних депутатів України», — зазначили в поліції.

  • 21 липня в Україні відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Вибори відбуватимуться за змішаною системою — половину нардепів обиратимуть за закритими списками, решту — на мажоритарних округах.