В Арктиці льодовики почали танути вдвічі швидше. На це вплинув температурний рекорд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Рекорд температури поблизу Північного Льодовитого океану призвів до того, що льодовики Арктики почали танути вдвічі швидше.

Як пише Bloomberg, у липні цього року температура піднялася вище, ніж у липні 2012 року, коли був зафіксований попередній рекорд.

Потепління цього літа також спостерігалося поблизу Аляски, Канади та Гренландії. Це, в свою чергу, може негативно позначитися на торгових маршрутах через Льодовитий океан.

Зазначають, що за останні 30 років в Арктиці розтануло льодів площею 20 тисяч квадратних кілометрів. Для порівняння — це територія Уельсу.

Лід починає танути в Арктиці з наближення весни в Північній півкулі, а потім, зазвичай, починає рости до кінця вересня, коли дні стають коротшими й холоднішими. Проте темпи глобального потепління показують, що льоди не встигають цілком відновлюватися.

За даними Служби зі зміни клімату Європейського Союзу, червень був найспекотнішим роком за всю історію спостережень. Супутникова служба повідомила, що зараз на Північному полярному колі «вирує безпрецедентна кількість пожеж». За останні кілька тижнів у Республіці Саха та на Алясці сталося понад 100 пожеж.