Зеленський надав громадянство ще девʼятьом іноземцям-ветеранам АТО

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Володимир Зеленський надав українське громадянство низці іноземців, які воювали на Донбасі в складі добровольчих батальйонів та Збройних сил України. Серед них — двоє білорусів, пʼятеро росіян, молдованин та грузин. Про це йдеться в указі № 526/2019.

Зокрема, громадянство надано трьом бійцям ООС — Станіславу Гібадуліну, Нугзару Канделакі та Микиті Макєєву.

«Прийняти до громадянства України як осіб, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України: Гібадуліна Станіслава Іосіфа, 1990 року народження, уродженця Республіки Молдова, який проживає у Київській області; Канделакі Нугзара, 1959 року народження, уродженця Грузії, який проживає у місті Івано-Франківську; Макєєва Нікіту Вікторовича, 1984 року народження, уродженця Російської Федерації, який проживає у Київській області», — йдеться в указі.

Уродженець Молдови Станіслав Гібадулін із позивним «Хітмен» брав участь у війні на Донбасі з 2015 року, спочатку в складі батальйону «Азов», через деякий час — у ЗСУ у складі 25 ОМПБ «Київська Русь», пізніше у складі 54 окремої механізованої бригади. 27 червня 2018 року указом президента Петра Порошенка № 189/2018 нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Наприкінці весни Гібадулін отримав тяжке поранення, підірвавшись на міні, і втратив ногу. Після поранення боєць записав відеозвернення до Зеленського.

«Доведіть, що ви хороший президент, що не такий, як усі. Дайте мені громадянство, Володимире Зеленський!» — звернувся до президента Станіслав Гібадулін.

Станіслав «Хітмен» Гібадулін

Станіслав Гібадуллін / Facebook

Грузин Нугзар Канделакі у 2015 році приїхав із Грузії і вступив у добровольчий батальйон «Азов», тоді чоловіку було 55 років. Він рік воював у зоні АТО, після чого потрапив до шпиталю і був на реабілітації. Стан здоров’я більше не дозволяв бійцю повернутися на фронт.

Нугзар Канделакі

Нугзар Канделаки / Facebook

Росіянин Микита Макєєв із позивним «Одісей» приїхав в Україну в липні 2014 року. Одразу потрапив до батальйону «Азов», у складі якого брав участь у бойових діях взимку 2014—2015. У вересні 2018 року брав участь в акції партії «Національний корпус» під Верховною Радою, під час якої вимагали від влади спростити процедуру надання українського громадянства іноземцям, які воювали на боці України на Донбасі.

Нікіта Макєєв

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Крім того, у переліку уродженець Республіки Білорусь і мешканець міста Хмельницького Сергій Алексієвич; уродженець РФ, який проживає у Київській області, Сергій Гноєвий; уродженець РФ, який проживає у місті Києві, Андрій Ковніренко та уродженець Білорусі, який проживає у місті Києві, Денис Прохоров.

Окремим пунктом ідуть особи, які мають визначні заслуги перед Україною.

«Прийняти до громадянства України як осіб, які мають визначні заслуги перед Україною: Сівохіна Олексія Сергійовича, 1979 року народження, уродженця Російської Федерації, який проживає у Київській області; Фоміна Дмитра Олексійовича, 1971 року народження, уродженця Російської Федерації, який проживає у місті Києві», — йдеться в указі.