Катастрофа MH17 над Донбасом: СБУ затримала водія автотягача, який перевозив «Бук»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Служба безпеки затримала водія автотягача, що перевозив зенітно-ракетний комплекс «Бук», яким було збито літак Boeing Малайзійських авіаліній рейсу MH17. Про це заявив заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков під час брифінгу в українському кризовому медіа-центрі.

Він продемонстрував відео, зняте на телефон, на якому видно, як по Донецьку на автотягачі везуть ЗРК «Бук".

«Завдяки цьому відео з телефону ми встановили, кому належить цей трейлер. Ми встановили особу з числа бойовиків, яка забрала його на автопідприємстві в Донецьку. Через 3 роки нам вдалося цю особу затримати, коли він перетинав кордон на підконтрольній нам території з РФ. Ми його затримали, зараз він відбуває покарання тут, в Україні», — розповів Віталій Маяков.

Однак прізвища засудженого водія тягача представник СБУ не назвав.

Маяков зазначив, що вивчається ступінь причетності 150 осіб до цього злочину і підкреслив, що бойовики «ДНР», причетні до транспортування ЗРК Бук, будуть засуджені в Україні за тероризм.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи малазійського літака «Боїнг 777» росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Кріт»).
  • У дворі церкви в нідерландському місті Хільверсумі священник і бургомістр висадили соняшники, вирощені із зібраного на Донбасі насіння. Так у Хільверсумі вшановують памʼять 15 мешканців міста, які загинули в катастрофі літака рейсу MH17 пʼять років тому.