В Італії ініціювали справу проти командира нацгвардійця Марківа нардепа Матківського. Його можуть оголосити в розшук

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
В Італії ініціювали справу проти командира нацгвардійця Марківа нардепа Матківського. Його можуть оголосити в розшук

Facebook / Богдан Матківський

Італійський суд у місті Павія, який засудив бійця Національної гвардії України Віталія Марківа до 24 років увʼязнення, ініціював відкриття справи проти його командира Богдана Матківського, який нині є позафракційним нардепом Верховної Ради.

Про це повідомив посол України в Італії Євген Перелигін на своїй сторінці у Facebook. «Ще одне рішення від учора (цитую по памʼяті): направити до римської прокуратури подання прокурора суду м. Павія щодо відкриття справи проти безпосереднього керівника Віталія під час подій біля гори Карачун у 2014 р., народного депутата України Богдана Матківського за співучасть у вбивстві», — написав він.

У коментарі theБабелю Матківський заявив, що його в будь-який момент можуть оголосити у розшук: «Прокурор просив надати йому дозвіл відкрити кримінальну справу. Суд надав такий дозвіл генеральній прокуратурі Італії, якщо є потреба. Тобто, вони можуть у будь-який час відкрити справу, розслідувати та подавати в розшук. Тим більше, вони не повинні повідомляти про свої дії українську сторону».

Нардеп не розуміє причин такого суворого рішення суду для Марківа. «Ми чекаємо офіційних документів, які би засвідчували вирок суду, а саме — мотиваційної частини. Це: чому саме вони дали Віталію Марківу 24 роки, там має бути повністю обґрунтування, тому що рішення суду було без мотиваційної частини, що мене дуже здивувало. Як можна виносити рішення без мотиваційної частини? І там також має бути пояснення, чому вони дозволяють відкрити таке провадження для генеральної прокуратури», — заявив Матківський.

Він також наполягає на власній непричетності до вбивства італійського фотографа. «Ми неодноразово заявляли, що вони [бойовики] між собою дуже часто вели військові дії. Гіркін... з місцевими сепаратистами ділили владу, не могли поділити і постійно стрілялися між собою. Тому звідки що прилетіло — невідомо, не встановлено і ніхто про це не знає. Тому що дуже багато в нас обстрілів було за день, визначити конкретну годину, тим більше дізналися ми набагато пізніше про це — просто фізично неможливо», — підкреслив нардеп.

Матківський служив у батальйоні імені генерала Кульчицького разом з Марківим у 2014 році. Нардеп був присутній на засіданні суду, який оголосив вирок нацгвардійцю у пʼятницю, 12 липня.

  • У пʼятницю, 12 липня, суд у місті Павія (Італія) засудив бійця Національної гвардії України Віталія Марківа до 24 років. Українця визнали винним у загибелі на Донбасі у 2014 році італійського фотографа Андреа Роккеллі і його перекладача Андрія Миронова. На думку звинувачення, Марків не скоював убивства, але інформував керівництво Нацгвардії про пересування цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, яке, у свою чергу, передало інформацію військовим Збройних сил. Вони, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.