В Австралії закривають найбільший у світі рудник рожевих діамантів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Австралії закривають найбільший у світі рудник рожевих діамантів

Carla Gottgens / Bloomberg via Getty Images

Найбільший у світі алмазний рудник Аргайл (Argyle) у віддаленому районі Західної Австралії закривається після майже сорока років роботи, повідомляє The Print.

Рудник відкрили у 1983 році. Тут видобули 90% рожевих діамантів у світі — одних з найдорожчих коштовних каменів у світі. Раніше, у квітні 2017 року, Sothebyʼs виставив на аукціон 59,6-каратний рожевий діамант «Рожева зірка» (видобутий компанією De Beers) за $71 млн . Це рекордна ціна для будь-якого дорогоцінного каменя.

Аргайл остаточно закриють у 2020 році, після чого там почнуться роботи з відновлення ландшафту. Зазначають, що рожеві алмази становлять лише 0,01% від загального обсягу видобутку на руднику Аргайл. Решта — менш цінні коричневі діаманти, а середня вартість каменів, що тут видобувають, становить від $15 до $25 за карат.

Конкуренти власника копальні — компанії Rio Tinto Group — сподіваються, що такий крок допоможе підбадьорити ринок та оживити алмазну промисловість, яка прийшла в занепад через наплив великої кількості менш цінних каменів.