«Схеми»: Окружний адмінсуд Києва обходить процедуру авторозподілу справ

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Журналісти програми розслідувань «Схеми» виявили, що в Окружному адміністративному суді міста Києва обходять обовʼязкову процедуру автоматичного розподілу справ між суддями.

Про це йдеться в розслідуванні.

Зокрема, журналісти помітили, що в суді бувають дні, коли на лікарняних або у відпустках одночасно перебувають більшість суддів. Наприклад, 17 квітня 2019 року із 39 суддів 29 були на лікарняних, інші — у відпустках, відсторонені або були відсутні з «інших» причин. У той день залишився лише суддя Погрібніченко, якого й вибрав автоматичний розподіл.

Водночас ​«Схеми» виявили, що деякі з цих суддів, які були «відсутні» того дня в суді, насправді ухвалювали рішення. Наприклад, за 17 квітня у судовому реєстрі є ухвали судді Ігоря Смолія, хоча він мав перебувати того дня на оцінюванні у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. У судді Олексія Огурцова, який також був виключений з авторозподілу, теж є судова ухвала за той день. Сам суддя пояснив, що 17 квітня проєкт ухвали готувала його помічниця, а він пізніше забув виправити в документі цю дату.

Також процедуру обходять шляхами обмеження кількості суддів в одній спеціалізації або за допомогою помилкового визначення категорій справ.