Рада 16 разів не змогла проголосувати за повернення до розгляду Виборчого кодексу. Парубій заявив, що «це безсовісно»

Дата:

Верховна Рада 16 разів відмовилася повернутися до голосування за поправки до проєкту Виборчого кодексу. Починаючи з 11:14 спікер Ради Андрій Парубій 16 разів виносив на розгляд питання повернення до розгляду змін до Виборчого кодексу, які необхідно врахувати в другому читанні.

У кожній спробі народні депутати давали від 209 до 223 голосів при 226 мінімально необхідних.

Спікер Ради Андрій Парубій закликав народних депутатів зібратися та підтримати повернення до поправок. За словами спікера, поведінка депутатів, які саботують голосування, «нечесна та безвідповідальна».

Він також розкритикував депутатів за те, що публічно багато з них висловлюються за введення пропорційної системи парламентських виборів з відкритими списками, а на ділі не дають свої голоси.

Перший віцеспікер Ірина Геращенко заявила, що вже розглянуто 4 568 правок. Депутати повинні проголосувати за повернення до розгляду поправок, а потім за документ у другому читанні та в цілому.

Що зміниться в Кодексі?

Кодекс складається з трьох книг: загальна частина, загальнонаціональні вибори і місцеві вибори. У ньому буде збережений прохідний барʼєр у парламент на рівні 5%. Про це повідомив theБабелю один з авторів законопроекту Олександр Черненко, прохідний барʼєр було вирішено зберегти на поточному рівні. При цьому у фінальній версії документу на сайті Ради вказана цифра у 4%.

Як пояснив Черненко, у закон ще не встигли внести фінальні правки: «У першому читанні прохідний барьєр був 4%, але шляхом переговорів сьогодні ВРУ підтримала правку, де передбачений бар’єр 5%».

Кодекс визначає порядок адміністрування виборчих процесів, порядок реєстрації виборців, ведення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення виборів, інформаційного забезпечення та передвиборчої агітації, а також підготовки, проведення голосування та підрахунку голосів.

Найбільш резонансною є частина кодексу про вибори до Ради, яка передбачає систему з відкритими списками. Передбачається, що в Україні буде 27 виборчих округів, які переважно збігаються з областями України. Кримський округ приєднають до Херсонського, Київ буде поділений на 2 округи, окремий буде в місті Дніпро.

У першому читанні проєкт Виборчого кодексу Рада підтримала в листопаді 2017 року. 6 червня 2019 року парламент приступив до розгляду його у другому читанні і, згідно з регламентом роботи Верховної Ради, не може розглядати інші питання до прийняття рішення щодо цього законопроєкту.