BuzzFeed: Партія віцепремʼєра Італії домовлялася з росіянами в Москві про гроші в обмін на підтримку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Американське видання BuzzFeed опублікувало переговори представників італійської партії «Ліга Півночі» віцепремʼєр-міністра Маттео Сальвіні в Москві з росіянами про підтримку в обмін на гроші.

Зустріч відбулася в готелі «Метрополь» 18 жовтня 2018 року. У ній брали участь шестеро осіб, по три з кожного боку. Виданню не вдалося ідентифікувати присутніх росіян, але із запису розмови зрозуміло, що «високопосадовці Росії» в курсі обговорення, а російські переговорники заявляли, що повинні передати деталі «віцепремʼєру».

У центрі перемовин була операція з постачання 3 млн тонн нафти італійської компанії Eni на суму близько $1,5 млрд. Згідно записів, купівлю та продаж планували здійснити через посередників за заниженими цінами. «Знижка» оцінювалася приблизно у $65 млн. Ці гроші мали піти на просування націоналістичних ідей партії Сальвіні. Сам віцепремʼєр участі в зустрічі не брав, хоча перебував у ці дні в Москві. Як пише BuzzFeed, сама «Ліга Півночі» заперечує іноземне фінансування.

  • Президент Володимир Зеленський привітав рішення ЄС подовжити санкції проти Росії. «Я радий був почути від наших європейських друзів, що їхня позиція щодо поведінки РФ залишається чіткою і незмінною. Секторальні та «кримські» санкції будуть подовжені на наступні 12 і 6 місяців відповідно», — сказав президент.
  • Рада Європейського Союзу офіційно подовжила економічні санкції проти Росії за порушення Мінських угод до 31 січня 2020 року.