Російський корабель, порушуючи міжнародні закони, зайшов у закритий район проведення Sea Breeze — 2019

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Уранці 10 липня сторожовий корабель Чорноморського флоту РФ «Сметливый» зайшов у закритий для судноплавства район, де проводились стрільби корабельної артилерії в рамках міжнародних навчань Sea Breeze — 2019. Про це повідомляє у Facebook пресцентр Командування ВМС України.

«Російська Федерація в черговий раз показала своє справжнє обличчя та, нехтуючи нормами міжнародного морського права, провокувала надзвичайну ситуацію в акваторії Чорного моря. Так, попри прибережне повідомлення для мореплавців щодо закриття району для проведення міжнародних навчань Sea Breeze — 2019, корабель Чорноморського флоту РФ «Сметливый» близько 8 години ранку 10.07.2019, провокуючи небезпечну ситуацію, зайшов у закритий для судноплавства район, де проводилися практичні стрільби корабельної артилерії морського угрупування міжнародної коаліції», — йдеться в повідомленні.

Російський корабель був опитаний фрегатом «Гетьман Сагайдачний» відповідно до міжнародного протоколу, але удав, що має проблеми зі звʼязком.

«Даний факт є черговою підставою для міжнародної спільноти не сприймати Російську Федерацію як прогнозований субʼєкт міжнародного морського права, системні порушення якого стали нормою поведінки Росії в Чорноморському регіоні», — наголошують у командуванні ВМС ЗСУ.

Наразі у ВМС не повідомляють, які заходи вживаються стосовно російського корабля.