Директора МВФ Крістін Лагард офіційно висунули на посаду голови Європейського центробанку

Дата:

19 міністрів фінансів країн Євросоюзу підтримали кандидатуру директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард на посаду глави Європейського Центробанку (ЄЦБ). Про це повідомляє Deutsche Welle.

63-річну Лагард запропонували висунути кандидатом на посаду глави ЄЦБ на саміті у Брюсселі 2 липня. Після чого вона заявила, що припиняє роботу в МВФ на час номінації. За процедурою, тепер кандидатуру Лагард обговорять у Раді ЄС та Європарламенті, після чого проголосують на саміті ЄС у жовтні.

Каденція Лагард у МВФ завершується в 2021 році, і в ЄС вже розглядають кандидатури на посаду наступного директора-розпорядника. В Євросоюзі мають планують зберегти традицію призначати на цю посаду європейців.

Про готовність стати кандидатом вже заявив ексміністр фінансів Великої Британії Джордж Осборн. Також у ЗМІ обговорювалася кандидатура глави Банку Англії Марк Карні. Але поки неясно, чи будуть розглядати кандидатури британців, враховуючи можливий вихід країни з Євросоюзу.

  • 26 травня Європарламент оголосив офіційні результати виборів. Найбільшу кількість — 178 місць — отримала Європейська народна партія (EPP). Далі йде «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» (S&D) — 152 місця, а на третьому місці — «Альянс лібералів і демократів за Європу» (ALDE&R), який отримав 108 мандатів. Підтримка інших політсил розділилася наступним чином: «Зелені/ Європейський вільний альянс» (Greens/EFA ) — 67 місць, «Європейські консерватори та реформісти» (ECR) — 61; «Європа націй і свобод» (ENF) — 55; «Європа за свободу і пряму демократію» (EFDD) — 53; «Європейські обʼєднані ліві/Ліво-зелені Півночі» (GUE/NGL) — 39; депутати, які не приєдналися до інших політсил — 7 місць; інші — 31.
  • 2 липня Рада Європейського союзу обрала своїм президентом премʼєр-міністра Бельгії Шарля Мішеля.
  • Рада ЄС запропонує Європейському парламенту обрати головою Європейської комісії міністра оборони Німеччини Урсулу фон дер Ляєн.