САП повідомила про підозру міністру Насалику: «забув» задекларувати $1,2 млн

Дата:

Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) повідомила про підозру міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику. Про це повідомляє пресслужба спецпрокуратури.

Очільника Міненерго підозрюють у внесенні неправдивих відомостей до декларації за 2015—2018 роки. За даними слідства, у 2014 році він отримав позику $1,249 млн від фізичної особи, але не відобразив це у щорічних деклараціях.

Дії міністра кваліфікували за ст. 366-1 КК України (подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування). Санкція статті передбачає штраф від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42,5—51 тис. грн) або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин. Також може каратися позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Напередодні, 8 липня, директор САП Назар Холодницький заявив, що найближчим часом оголосять про підозру одному з міністрів, а також декільком головам обласних державних адміністрацій.

  • У червні міністр Насалик почав публічну суперечку з топменеджером «Нафтогазу». В інтервʼю Насалик сказав, що «набив би морду» ексголові «Укргазвидобування» Олегу Прохоренку. Слова міністра не сподобалися топменеджеру «Нафтогазу», в. о. «Укргазвидобування» Андрію Фаворову. 21 червня він запропонував у Facebook Насалику зустрітися та обговорити проблеми галузі або в офісі, або «6 липня в Одесі на рингу». Там, за його словами, «запланований його бій у проєкті «Бокс білих комірців».
  • У відповідь Насалик погодився зустрітися на боксерському рингу з директором дивізіону «Інтегрований газовий бізнес» НАК «Нафтогаз України» Андрієм Фаворовим та влаштувати «бій без правил».