«Розцінюю це як саботаж». Віцепрем’єрка Климпуш-Цинцадзе, яку не пустили на саміт Україна — ЄС, звинуватила Гройсмана у змові з Зеленським

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
«Розцінюю це як саботаж». Віцепрем’єрка Климпуш-Цинцадзе, яку не пустили на саміт Україна — ЄС, звинуватила Гройсмана у змові з Зеленським

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, яку 8 липня не пустили на саміт Україна — ЄС в Києві, назвала це «саботажем» з боку влади. Про це вона повідомила в коментарі theБабелю.

На своїй сторінці у Facebook віцепрем’єрка оприлюднила відео інциденту.

Вона розповіла theБабелю, що її не виявилося у списках делегації на саміт. Охоронці викликали до неї службу протоколу, однак протягом 40 хвилин ніхто до віцепрмєрки не вийшов.

«Я була в списку, який уряд подав до Офісу президента ще до 28 червня. Жодних питань по цьому списку не виникало», — зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона вважає, що її прізвище викреслив прем’єр Володимир Гройсман. «У мене є підстави вважати, що це була неформальна комунікація між прем’єром і Офісом президента. Вони вирішили мене викреслити з делегації. Я це розцінюю як саботаж прем’єра і Офісу президента», — зазначила вона.

Політик додала, що це «саботаж проти спадкової політики європейської інтеграції».

На уточнення, чому вона вважає, що саме прем’єр стоїть за цим, вона відповіла: «Я не надала належної уваги його словам на закритій частині засідання уряду в п’ятницю і розумію, що саме з його ініціативи це могло відбутися».

Вона зазначила, що жодного разу не спілкувалася з новим президентом особисто. «Ми спілкувалися лише в офіційному листуванні за підписом Богдана. Мій безпосередній візаві — єврокомісар Ган тут на саміті. Думаю, що він мене там чекав», — каже віцепремʼєрка.

Климпуш-Цинцадзе додала, що готова цивілізовано передати всі напрацювання і сподівається, що «нарешті буде хтось, хто буде готовий це прийняти».

Пізніше прессекретар Гройсмана Василь Рябчук у Facebook написав, що слова Климпуш-Цинцадзе «виглядають не більш ніж політичною грою кандидата в народні депутати від партії Петра Порошенка з сумнівною метою набрати додаткові бали».

«Дуже дивно, що профільний урядовець не знає, що склад делегації на саміт Україна — ЄС формує президент, а не премʼєр-міністр», — написав Рябчук і опублікував лист голови Офісу президента Андрія Богдана від 13 червня до віцепремʼєра із закликом до 28 червня надіслати пропозиції щодо складу делегації України в саміті.

  • На саміті головуватимуть президент України Володимир Зеленський, президент Європейської ради Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Лідери планують обговорити безпекові питання, пріоритети політичних, економічних і соціальних реформ, стан імплементації положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
  • На 21-му саміті Україна — ЄС, який триває в Києві 8 липня, підпишуть пʼять документів. Офіційні Київ і Брюссель уже домовилися про договори щодо програм технічної співпраці, децентралізації та боротьби з корупцією. Також у планах — підписання документа про роботу над інфраструктурними проєктами на Донбасі.