Deutsche Bank скорочує 18 тис. працівників в усьому світі. Менеджери плачуть і фотографуються на памʼять на фоні логотипу

Дата:
Deutsche Bank скорочує 18 тис. працівників в усьому світі. Менеджери плачуть і фотографуються на памʼять на фоні логотипу

Jason Alden / Bloomberg via Getty Images

Німецький Deutsche Bank, найбільший за кількістю працівників та сумою активів фінансовий конгломерат Німеччини, почав масштабне звільнення співробітників. Починаючи з понеділка, 8 липня, планується скоротити 18 тисяч персоналу у відділеннях по всьому світу. Усього представництва банку відкриті в 76 країнах світу, у них працюють 91,7 тис. осіб.

План реструктуризації затвердили 7 липня на засіданні Наглядової ради. У банку також планують створити підрозділ, куди переведуть активи обсягом до €50 мільярдів для управління або продажу. Реструктуризація обійдеться банку в €2,8 мільярда, але в перспективі скоротить щорічні витрати банку приблизно на €4 мільярди до 2022 року.

Головний фінансовий директор Deutsche Bank Джеймс фон Мольтке заявив, що таким чином банк прагне «досягти беззбитковості» у 2020 році.

Банк не збирається залучати капітал для компенсації збитків від реструктуризації, що призведе до падіння акціонерного капіталу Deutsche Bank нижче від його поточної позначки в 13% від активів, зважених з урахуванням ризику.

Як пише The Guardian, багато працівників лондонських відділень (у столиці Великої Британії працює близько 7,5 тис. осіб) залишали офіси сьогодні вранці, нашвидкуруч зібравши в сумки та коробки документи й особисті речі.

Jason Alden / Bloomberg via Getty Images

Багатьох працівників попросили очистити свої столи, перш ніж їхні перепустки безпеки буде деактивовано, деякі не змогли стримати сліз.

Масові звільнення тривають в усьому світі. Так, Deutsche Bank підтвердив австралійській Associated Press, що скоротить регіональний підрозділ, але не уточнив, скільки людей планується звільнити.

У Токіо працівників Deutsche Bank викликали на зустріч із керівництвом, на якій їм повідомили про кадрові скорочення, пише Financial Times. Цілі команди трейдерів у Японії та інших азіатських регіонах були звільнені.

Leon Neal / Getty Images

«Настрій в офісах Deutsche завжди пригнічений. Люди знають, що з банком не все гаразд. Це не схоже на вечірку», — заявив FT один із працівників підрозділу в Сінгапурі.

Погані новини торкнулися всіх підрозділів: у Сіднеї журналісти поставили питання банкірам, які виходили з офісу Deutsche Bank. Ті підтвердили, що їх звільнили, але відмовилися назвати свої імена, оскільки вони повинні були повернутися, щоб підписати «компенсаційні» пакети.

У Гонконзі група банківських працівників робила прощальні фото біля великого логотипу Deutsche Bank і обіймалася на прощання.

Генеральний директор Deutsche Bank Крістіан Шивінг напередодні розіслав лист, у якому заявив, що шкодує про такі масштабні скорочення. Фактично буде звільнений кожен пʼятий співробітник.

«Я дуже шкодую про вплив, який це матиме на деяких із вас. Проте в довгострокових інтересах нашого банку у нас немає іншого вибору, крім як рішуче підійти до цієї трансформації», — йдеться в листі.

Він також розповів про те, що DB планує скоротити фіксовані витрати і переорієнтуватися на корпоративний, а не на інвестиційний банкінг.

«У майбутньому у нас буде чотири підприємства, які будуть повністю орієнтовані на наших клієнтів. Ми орієнтуємося на наш інвестиційний банк, будемо менше залежати від продажів і торгівлі та скорочуємо наш баланс. Ми прагнемо скоротити наші скориговані витрати більш ніж на чверть і до 2022 року одночасно інвестувати в технології 13 млрд євро. І ми не просимо наших акціонерів заплатити за це перетворення, а замість цього плануємо повернути їм капітал», — заявив Шивінг.

На фоні подій акції Deutsche Bank виросли на початку торгів у Франкфурті більш ніж на 3% — до €7,42.

  • В Україні Deutsche Bank зареєстрував своє представництво в 1993 році, а в 2009 відкрив дочірній банк «Дойче Банк ДБУ». Банк має лише один офіс — у Києві, на вул. Лаврська, 20 і працює тільки в корпоративному сегменті банківського ринку України.
  • 1 березня Україна залучила в Deutsche Bank кредит у розмірі €529 млн. Ці кошти надали під Гарантію на підтримку державної політики у сфері економічного зростання від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).