Філарет дав інтервʼю російському державному каналу. Він розкритикував ПЦУ та заявив, що Порошенко й Епіфаній його обдурили

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Почесний патріарх Православної церкви України та колишній предстоятель Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет став героєм сюжету телеканалу «Россия 24».

Сюжет називається «Нічого святого» і розповідає про «розкол в Україні», отримання Томосу та нового предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

В інтервʼю російському каналу Філарет розповідає, що він незадоволений новоствореною Православною церквою України. Також він поскаржився на предстоятеля ПЦУ Епіфанія та колишнього президента Петра Порошенка, які, за його словами, обдурили його.

«Якби було поставлено питання про те, що я відстороняюся від управління церквою, я б на такі умови не пішов», — заявив Філарет.

На інтервʼю Філарета відреагували в ПЦУ. Її речник Євстратій Зоря написав у Facebook, що не очікував таких заяв від патріарха, та закликав молитися за його здоровʼя.

  • Православна церква України позбавила почесного патріарха ПЦУ Філарета канонічних прав на керування єпархією, але залишила його своїм архієреєм.
  • 20 червня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що на скликаному ним «Помісному соборі Української православної церкви Київського патріархату» було ухвалено рішення про «відновлення» УПЦ КП та скасування постанови архієрейського собору від 15 грудня 2018 року, яким ліквідували цю релігійну організацію. Він також заявив, що хоче повернути все майно ліквідованої церкви.
  • Православна церква України заборонила служіння двом священнослужителям, які підтримали «собор» почесного патріарха Філарета.