ЦВК скасувала реєстрацію Кузьміна. Його соратники вирішили йти до суду

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Центральна виборча комісія (ЦВК) скасувала реєстрацію кандидатом у народні депутати колишнього першого заступника генерального прокурора часів Януковича Рената Кузьміна зі списку політсили «Опозиційна платформа — За життя».

Про це ЦВК повідомила на своїй сторінці у Facebook.

У Центрвиборчкомі зазначили, що 3, 4 і 5 липня отримали від представника цієї політсили Григорія Москаленка, який має право дорадчого голосу, матеріали щодо підтвердження проживання Кузьміна на території України протягом останніх п’яти років.

Натомість 4 липня до Комісії надійшов лист Служби безпеки України, датований тим самим днем, в якому зазначено, що Кузьмін перебуває в розшуку на території України з 20 червня 2014 року.

«Його перебування в нашій державі не встановлено. Окрім того, у рамках відповідного кримінального провадження розшук Р. Кузьміна здійснюється Національною поліцією з 20 червня 2014 року. Місце його перебування також не встановлено. Таким чином, з урахуванням вищенаведеного вважаємо, що Р. Кузьмін з 2014 року на території України не перебував, офіційні пункти пропуску державного кордону України не перетинав», — пояснили в ЦВК.

З огляду на це Комісія вирішила скасувати реєстрацію кандидата Кузьміна в народні депутати.

Водночас у політсилі «Опозиційна платформа — За життя» назвали рішення ЦВК «політичною помстою». «Рішення Центральної виборчої комісії, по суті, є помстою і реакцією на принципову правову позицію представників нашої партії, що прямо вказують на те, що останні заяви голови ЦВК є підставою для її відставки», — йдеться в заяві партії.

При цьому в політсилі назвали абсурдними доводи Центрвиборчкому. «Аргумент, не просто тупий, але й демонструє відсутність у Центральної виборчої комісії більш вагомих аргументів», — заявляють в політсилі.

Тому опозиціонери мають намір через суд вимагати скасування рішення ЦВК.

Зазначимо, що Кузьмін зареєстрований кандидатом від партії «Опозиційна платформа — За життя». У списку він йде під 35 номером.

  • У ГПУ заявили, що Кузьміна «тишком» зареєстрували, поки проти нього розслідується кримінальна справа за низку тяжких злочинів. При цьому зазначалося, що Кузьмін перебуває в розшуку.
  • Спікер Верховної Ради Андрій Парубій звернувся з трибуни Ради до Держприкордонслужби, Генпрокуратури та СБУ з проханням надати дані про проживання Кузьміна на території України протягом останніх 5 років. Це давало підставу скасувати його реєстрацію на виборах.
  • У СБУ повідомили, що ще 20 червня 2019 року направили до ЦВК листа, в якому повідомлялося про розслідування кримінального провадження за підозрою Кузьміна в скоєнні особливо тяжких злочинів, у тому числі в легалізації (відмиванні) майна, здобутого злочинним шляхом. У листі також зазначено, що встановити фактичне місцезнаходження Кузьміна на території України не вдалося. Також, за даними правоохоронних органів, Кузьмін з метою уникнення кримінальної відповідальності міг ховатися від органів досудового розслідування не тільки на тимчасово окупованій території Криму, а й на території Росії.