Вночі: ЦВК скасувала реєстрацію 8 мажоритарників, у Каліфорнії стався землетрус, а у Львові порахували вуличних котів

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

ЦВК скасувала реєстрацію 8 мажоритарників

Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію на участь у парламентських виборах вісьмох кандидатів в одномандатних виборчих округах у Київській та Одеській областях — по чотири в кожній.

Відповідні рішення комісія ухвалила на засіданні в четвер, 4 липня, повідомляє Укрінформ.

Зазначено, що кандидати самі написали заяви про відмову балотуватися до Верховної Ради. Скасовано реєстрацію Гудзенка Віталія Михайловича та Гудзенка Віталія Олександровича в окрузі № 92 на Київщині; Василя Горбаля в окрузі № 93 на Київщині; Олександра Таможнього в окрузі № 96 на Київщині; Валерія Андрикевича, Дмитра Анциферова, Віталія Баранського, Ігоря Баранського — в ОВО № 133 на Одещині.

У Каліфорнії стався землетрус

У Південній Каліфорнії у США стався землетрус. Як повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на місцеві ЗМІ, сила землетрусу становила 6,4 бала. Підземні поштовхи відчувалися в Лос-Анджелесі, користувачі соцмереж пишуть, що вони були також у Лас-Вегасі та інших містах.

Землетрус стався неподалік від міста Ріджкрест і полігону ВМС США поблизу Чайна Лейк. Через пошкодження з місцевої лікарні Ріджкреста довелося евакуювати людей. Є повідомлення про пожежі в цьому районі та окремі руйнування.

Президент США Дональд Трамп заявив, що ситуація під контролем.

МЗС викликало посла Угорщини через висловлювання Сійярто

Міністерство закордонних справ викликало на бесіду посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто через нещодавні висловлювання угорського очільника МЗС Петера Сійярто в Торонто. Під час візиту в Канаду той учергове повторив свої слова про «порушення прав угорської громади» через ухвалений в Україні «Закон про освіту».

Із угорським послом зустрічався тимчасовий в. о. міністра закордонних справ Єгор Божок. Він нагадав, що під час його візиту у травні до Будапешта українська сторона ініціювала розробку «алгоритму врегулювання неконструктивних питань в українсько-угорських відносинах». Відповіді на свої пропозиції українська сторона наразі не отримала, йдеться в повідомленні МЗС.

У Львові порахували вуличних котів

У Львові підрахували кількість вуличних котів, які живуть на території міста. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Усього в місті нарахували 5 992 безпритульних коти. Для цього використали унікальний алгоритм на базі платформи Animal-ID.info. У мерії стверджують, що це перший у світі такий підрахунок.

Котів рахували протягом пʼяти днів — з 26 до 30 червня. Це робили 74 волонтери.

«Наступним кроком має стати розробка міської програми, яка матиме на меті безпечне співіснування тварин та людей, а також регулювання кількості котів на вулиці гуманним шляхом», — додали у пресслужбі.

Суд ЄС визнав законним обмеження мовлення російського каналу в Литві

Суд Європейського Союзу в Люксембурзі 4 липня ухвалив рішення, яке дозволяє країнам ЄС обмежувати роботу телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті, переводячи їх на мовлення винятково на платній основі. Про це повідомляє DW.

Це рішення ухвалили у справі про російськомовний телеканал у Литві NTV Mir Lithuania, який влада країни перевела на платний пакет у травні 2016 року.

На думку литовської сторони, телеканал поширював дезінформацію і пропагував ворожнечу. Суд ЄС визнав, що рішення комісії слугує підтриманню громадського порядку.