Військово-морські навчання Sea Breeze — 2019: в порт Одеси зайшли британський есмінець і три фрегати НАТО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Одеський морський порт заходять чотири кораблі НАТО, які прибули для участі у військово-морських міжнародних навчаннях Sea Breeze — 2019.

Про це пише «Думська».

Вранці пришвартувалися фрегат Toronto канадського морського флоту та есмінець D37 Duncan британських Військово-морських сил. На підході ще два фрегати: турецький F241 Turgutreis і F221 румунський Regele Ferdinand.

Усі чотири кораблі відносяться до постійної групі НАТО SNMG2, що несе бойове чергування у Середземному морі. Флагман групи — фрегат Toronto. Четвірка діятиме у складі багатонаціональних сил до кінця навчань. У порту кораблі пробудуть до 8 липня.

  • 1 липня в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях стартували найбільші військово-морські міжнародні навчання Sea Breeze — 2019 («Сі Бриз — 2019»), які триватимуть близько 13 днів. У навчаннях беруть участь представники США, Великої Британії, Румунії, Молдови, Грузії та ще восьми країн. У маневрах задіяні 32 кораблі, 30 літаків та понад 3 тис. військових.
  • Раніше в порт Одеси прибуло американське судно забезпечення USNS Yuma — транспортно-десантний швидкохідний катамаран (Joint High Speed Vessels — JHSV). Він вперше бере участь у навчаннях.
  • Буквально перед початком військово-морських навчань Sea Breeze — 2019 Росія перекрила ділянку Чорного моря, тому українським військовим довелося змінити одну з тренувальних локацій. В окупованому Криму в готовність приведені берегові ракетні комплекси «Бал» і «Бастіон». Росіяни направили у район навчань свої військові кораблі для «контролю». У повітря підняті літаки Чорноморського флоту РФ.