Учасники акції протесту в Гонконзі прорвалися до будівлі парламенту

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Гонконзі учасникам акції протесту проти закону про екстрадицію вдалося увірватися до будівлі місцевих законодавчих зборів. Про це повідомляє CNN.

До парламенту увірвалися сотні демонстрантів. Багато з них несли в руках дорожні знаки та металеві труби. Усередині вони зривають зі стін картини, розбивають двері та пишуть на стінах та меблях антиурядові гасла. Також вони зіпсували портрети колишніх керівників парламенту та вивісили в залі засідань колоніальний прапор Гонконгу британських часів. Поліція, яка охороняла приміщення, відступила.

Частина демонстрантів покинули будівлю, але інші залишаються в залі засідань. Поліція погрожує розігнати їх.

Раніше протестувальники розбили скляні двері будівлі за допомогою металевого візка. У парламенті активовано «червоний» рівень тривоги — усім співробітникам і відвідувачам рекомендується покинути будівлю.

Що відбувається?

Протести в Гонконзі почалися в середині червня. Місцеві жителі виступають проти закону про екстрадицію осіб, підозрюваних в порушенні закону, до материкового Китаю. У наймасовішій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Критики законопроєкту вважають, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей. Влада Гонконгу стверджує, що закон допоможе в боротьбі зі злочинністю.

У звʼязку з масовими протестами прийняття поправок було відкладено на невизначений термін, однак протестувальники не відступають. Вони вимагають остаточно відмовитися від прийняття суперечливого законопроєкту. Інша вимога демонстрантів — відставка глави адміністрації Гонконгу Керрі Лем.

  • У місті Гонконг (Китай) пройшли масові протести проти прийняття закону про екстрадицію. Активісти хвилюються, що закон може зробити можливою висилку людей з окремого адмінрегіону до материкової частини Китаю з політичних причин.
  • Влада Гонконгу відкладає розгляд закону про екстрадицію в Китай, який викликав масові акції протесту, на невизначений термін. Про це повідомила глава адміністрації міста Керрі Лем.