Ватикан: Світська влада не може змушувати священників розкривати таємницю сповіді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Світська влада не може змушувати священників порушувати таємницю сповіді, стверджують у Ватикані. Про це пише Euronews.

«Непорушна таємниця сповіді походить безпосередньо з божественного закону, і її коріння полягає в самій природі таїнства, що не допускає жодного винятку у межах церкви, не кажучи вже про світський закон», — йдеться у схваленій Папою Франциском заяві Апостольської пенітенціарії Ватикану, яка опікується питаннями сповіді.

Як пише видання, у документі не згадується про звинувачення церковників у сексуальному насильстві та містяться скарги на «упереджене ставлення до католицької церкви». Більшість країн поважають релігійне право священників не розкривати зміст сповіді, але криза сексуального насильства у католицькій церкві по всьому світі змусила держави подивитися на ситуацію інакше.

У Австралії правоохоронці, які розслідують випадки насильства проти дітей, рекомендували запровадити закон, що змушував би священнослужителів повідомляти про злочини щодо дітей, зокрема про випадки, у яких зізнавалися б інші священники на сповіді.

Раніше два австралійські штати представили законопроєкт, який запроваджує кримінальну відповідальність для священників за приховування отриманих під час сповіді відомостей про зловживання.