Адвокат: Тяжкохворого кримчанина Бекірова можуть вивезти до Армянська

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого російська влада підозрює в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки, можуть вивезти до Армянська, де немає умов для його утримання.

Про це на засіданні «Кримської солідарності» повідомив адвокат Бекірова Олексій Ладін, пишуть «Крим.Реалії».

Він сподівається, що 3 липня Верховний суд Криму задовольнить апеляцію захисту на продовження Бекірову терміну утримання в СІЗО і змінить йому запобіжний захід. «Є певні надії, що це справа все ж стане винятком для кримського судочинства, і Бекірова відправлять під домашній арешт», — сказав захисник.

Він також зазначив, що почав ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи, найближчим часом її направлять до суду.

«Нічого нового в матеріалах справи ми не побачили. Едема Бекірова звинувачують в тому, що він передав майже 14 кг боєприпасів і вибухівки засекреченому свідкові. Нагадаю, я з самого початку говорив про те, що людина з інвалідністю першої групи, без ноги, яка нещодавно мала інфаркт і операцію на серці, не могла підняти більше одного кілограма без наслідків. Звинувачення — абсолютний абсурд», — наголосив Ладін.

  • Житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров був затриманий російськими силовиками на в’їзді в анексований Крим вранці 12 грудня 2018 року. Відомо, що він прямував до Криму для відвідування 78-річної матері та родичів. Російські силовики затримали його за підозрою в незаконному зберіганні боєприпасів і вибухівки. Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова. Сам затриманий неодноразово заявляв про свою невинуватість.
  • 11 червня Європейський суд з прав людини зобовʼязав Росію терміново помістити в лікарню кримськотатарського активіста Едема Бекірова через погіршення стану його здоровʼя.
  • 7 червня Київський райсуд Сімферополя в окупованому Криму ще на два місяці продовжив арешт Едема Бекірова. Він залишиться під вартою до 12 серпня 2019 року.
  • Омбудсмен Людмила Денісова раніше повідомляла, що стан здоровʼя кримськотатарського активіста Едема Бекірова стрімко погіршується, у нього прогресує цукровий діабет. Бекіров скаржиться на постійний біль у серці через гіпертонію, яка спричинює задишку.
  • 19 червня дочка кримського активіста Едема Бекірова повідомила, що його вивезли із СІЗО Сімферополя в кардіологічне відділення лікарні.