Податок на 100 євро: з липня в Україні подорожчають посилки з-за кордону

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

З 1 липня 2019 року набувають чинності зміни до Податкового кодексу, які передбачають оподаткування посилок з-за кордону вартістю понад 100 євро.

Про це пише LIGA.net.

Тож, якщо вартість товарів e посилці сумарно перевищує €100, одержувач-фізособа зобовʼязаний сплатити податок на додану вартість. Раніше цей поріг становив €150.

«Зміни стосуються товарів у міжнародних і експрес-відправленнях, що заходять в Україну, сумарна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро для одного одержувача в одній депеші від одного відправника», — йдеться в документі.

Зазначається, що додаткових платежів буде два: ПДВ 20% і мито 10%. Усе це одержувач повинен буде сплатити тільки з суми, яка вийшла за межі €100. Тобто за посилку, всередині якої товарів на €140 (з урахуванням вартості доставки), додатково потрібно заплатити €8 ПДВ і €4 мита.

Вартість посилки буде розраховуватися за курсом НБУ, встановленим на 00:00 дня подання митної декларації або визначення податкових зобовʼязань.

Правило «100 євро» діє для фізичних осіб. Для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців безмитний ліміт залишиться на рівні 150 євро.

Водночас зміни не торкнуться правил особистого ввезення: сумарна вартість ввезених товарів — до €500 (до €1000 в аеропортах) податком не обкладається. «Це якщо перетинати кордон не частіше разу на три доби. Якщо частіше, доведеться обмежитися сумою в €50. Або сплачувати податок», — пише видання.

  • З 1 січня 2019 року набрав чинності податок на додану вартість на ввезення товарів у міжнародних поштових відправленнях на суму понад €100 для одного одержувача-фізособи. До 30 червня 2019 року діяв перехідний період з лімітом у €150. До цього українці могли отримувати скільки завгодно посилок з-за кордону вартістю до €150, не сплачуючи з них податки або мито.
  • «Укрпошта» з 1 січня 2019 року підвищила вартість поштових послуг для листів до 3 кг, а також вартість лінійок тарифів на пересилання відправлень «Стандарт», «Експрес» і «SmartBox».