Львівський суд зобовʼязав Росію виплатити переселенцям 4,7 млн грн моральної компенсації

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Личаківський районний суд Львова виніс рішення, згідно з яким Росія зобовʼязана виплатити родині переселенців з Луганської області 4,7 млн грн моральної компенсації за переїзд з регіону. Про це повідомляє Zaxid.

До суду звернулася родина на прізвище Чайка, яка переїхала у Львів зі Станиці Луганської в 2014 році. На такий крок вони зважилися через залякування проукраїнського населення і погіршення соціальної ситуації.

Після переселення сімʼя Чайка домоглася офіційного визнання того, що причиною переїзду стала військова агресія Росії. Після цього вони подали другий позов, вимагаючи у Росії моральної компенсації.

«Підставою звернення до суду із позовом є численні порушення Росією основоположних прав і свобод людини. Зокрема, порушений побут та налагоджене повноцінне життя. Збройною агресією Росії проти України та окупацією частини території Луганської області України порушені їх права на життя, повагу до честі та гідності, свободу і особисту недоторканість, повагу до приватного і сімейного життя, свободу думки, совісті і релігії», — йдеться в рішенні Личаківського райсуду.

Зазначається, що розмір моральної компенсації сімʼя розрахувала на підставі подібних позовів, які розглядав Європейський суд з прав людини.