В ООН прогнозують, що 2019 рік буде найспекотнішим за всю історію

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Всесвітня метеорологічна організація ООН прогнозує, що 2019 рік буде одним з найспекотніших, а пʼятирічний період з 2015 до 2019 року побʼє рекорд за найвищими середніми температурами повітря за всю історію спостереження.

Про це повідомляє Euronews.

Проте в організації не беруться стверджувати, що аномальна спека в Європі безпосередньо повʼязана зі зміною клімату. Водночас вони попереджають, що через глобальне потепління хвилі тепла, при яких температура повітря сягає +40 ° C, ставатимуть частішими, інтенсивнішими та тривалішими.

За словами експертів, причиною аномальної спеки в 2019 році є система з двох областей високого тиску, розташованих поруч із Гренландією і над Північно-Центральною Європою. Вони блокують південний циклон, який міг би охолодити повітря. Внаслідок цього виникає шлейф гарячого повітря, що тягнеться з іспанської та африканської пустель. Результатом стануть температурні рекорди та інтенсивні грози.

Вчені побоюються, що висока температура стане причиною загибелі сотень і тисяч людей. Вони нагадують, що в 2003 році спека вбила 70 тисяч європейців, а торік у Німеччині померли як мінімум тисяча людей.

  • У низці європейських країн спека досягла рекордних показників. У німецькому місті Кошен (федеральна земля Бранденбург) синоптики зафіксували +38,6 °C, що стало новим температурним рекордом для країни. У польскому Радзині зафіксували +38,2 °C, а в чеських Доксанах — +38,9°C, що є також рекордними показниками для цих держав. Температурні рекорди також встановлені у деяких районах Франції, Швейцарії та Іспанії.
  • Через аномальну спеку в Європі влада країн почала запроваджувати заходи, щоб обмежити згубний вплив високої температури на інфраструктуру та громадян.