«Слідство.Інфо»: Заступником Баканова в СБУ став топчиновник часів Януковича

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Заступником Івана Баканова, який наразі тимчасово виконує обов`язки глави Служби безпеки України, призначили генерал-майора Анатолія Калюжняка, який за часів Віктора Януковича обіймав посаду заступника начальника ГУ «К» СБУ і підпадає під люстрацію.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

На сайті СБУ немає повідомлення про призначення Калюжняка, проте цю інформацію журналістам підтвердила речниця відомства Олена Гітлянська.

«Приблизно тиждень тому його призначили заступником начальника управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю», — сказала вона.

Зазначають, що аналогічну посаду в СБУ Калюжняк обіймав протягом 2010—2013 рр., а генеральське звання отримав від Януковича незадовго до Революції Гідності. Після Майдану Калюжняк звільнився та працював помічником народного депутата.

Ексглава департаменту з питань люстрації Мінʼюсту Тетяна Козаченко зауважила, що Калюжняк не може обіймати державні посади, адже підпадає під закон «Про очищення влади».

«Слідство.Інфо» повідомляє, що згідно з офіційними даними, у Калюжняка є лише гараж на Хмельниччині. Втім його рідні володіють трьома квартирами та двома паркомісцями у престижному житловому комплексі на Печерську в Києві.

Видання припускає, що сам Калюжняк, імовірно, мешкає в об’єднаних з двох квартир апартаментах, які оформлені на його дружину. Розмір житла у держреєстрі нерухомості не вказується.

Донька Калюжняка Ольга також має двокімнатну квартиру в цьому житловому комплексі.

Крім того, родина Калюжняка володіє будинком у передмісті Хмельницького на території відносно нового котеджного містечка, а також має кілька елітних позашляховиків: на генерал-майора записана остання модель AUDI Q8, а його донька — власниця Range Rover 2018 року випуску.

Офіційних джерел доходів у родини генерал-майора, які б дозволили провадити такий спосіб життя, журналісти не знайшли. «У біографії Калюжняка йдеться, що він усе життя будував кар’єру в СБУ, а в 2014 році після звільнення зі служби пішов працювати помічником нардепа Владислава Бухарєва, який нещодавно очолив Службу зовнішньої розвідки України», — пише видання.

  • 22 травня президент призначив Івана Баканова першим заступником голови Служби безпеки — начальником Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.
  • Пізніше Зеленський звільнив Віталія Малікова з посади першого заступника голови СБУ, а також відсторонив від виконання обов’язків керівника Антитерористичного центру. Також із посади начальника головного управління СБУ у Києві та Київській області звільнили Олега Валендюка.
  • 27 червня президент Володимир Зеленський призначив першим заступником голови СБУ Руслана Баранецького.