Трамп і Путін зустрілися в Осаці при «свідках». Про що вони говорили?

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:
Трамп і Путін зустрілися в Осаці при «свідках». Про що вони говорили?

Зустріч Трампа і Путіна в Осаці

kremlin.ru

В Осаці (Японія) в перший день саміту G20 відбулася зустріч президентів США і Росії Дональда Трампа і Володимира Путіна, повідомляють СNN та «Газета. ru».

За даними джерела, яке було присутнє в переговорній кімнаті, Трамп прибув на зустріч першим і в очікуванні Путіна спілкувався зі своїми помічниками та міністрами. При цьому ЗМІ зазначають, що бесіда почалася практично без затримки.

На початку зустрічі Трамп висловив сподівання, що її результати «будуть чудовими».

У свою чергу, Путін зазначив, що «усі теми визначені, ми давно не бачилися, з часу зустрічі в Гельсінкі». «Наші співробітники... дали нам гарну можливість продовжити те, про що ми домовлялися в Гельсінкі», — заявив президент Росії.

У заяві Білого дому вказано, що лідери погодилися з тим, що поліпшення відносин — в інтересах обох країн і всього світу.

Під час зустрічі вони обговорили ситуацію в Ірані, Сирії, Венесуелі й Україні, а також питання роззброєння, торгівлі та протекціонізму.

Крім того, сторони домовилися, що Китай повинен брати участь в обговоренні сучасної моделі контролю над озброєнням. «Президенти домовилися, що обидві країни продовжать переговори щодо моделі контролю над озброєннями ХХІ століття, яка, як зазначив президент Трамп, повинна включати Китай», — йдеться в повідомленні Білого дому.

Бесіда, як і очікувалося, тривала 1 годину 20 хвилин. Вона відбувалася за участі представників делегацій від обох країн. З американської сторони на ній були присутні держсекретар США Майкл Помпео, міністр фінансів Стів Мнучін, в. о. керівника апарату Білого дому Мік Малвейні, помічник президента з нацбезпеки Джон Болтон, прессекретар Білого дому Стефані Грішем. Російську сторону представляли глава МЗС Сергій Лавров, перший віцепремʼєр, міністр фінансів Антон Силуанов, помічник президента Юрій Ушаков та прессекретар президента Дмитро Пєсков.

Зустріч президентів США і Росії в Осаці стала першою після того, як Трамп скасував заплановані переговори з Путіним в Аргентині в грудні 2018 року.

  • В Осаці (Японія) 28—29 червня 2019 року проходить 14-й зʼїзд керівників країн Великої двадцятки. У звʼязку з проведенням саміту японська влада ввела безпрецедентні заходи безпеки. Зокрема, запроваджено тимчасову заборону на використання камер схову і сміттєвих контейнерів на залізничних станціях.
  • 27 червня до Осаки прилетів президент США Дональд Трамп.
  • В кінці листопада 2018 року Трамп скасував зустріч з Путіним на полях саміту G20 в Аргентині через захоплення українських моряків у Керченській протоці.
  • Після цього Трамп і Путін не потиснули один одному руки під час церемонії спільного фото перед початком саміту G20 у Буенос-Айресі.