Нідерландська залізниця сплатить €50 млн жертвам Голокосту. У роки війни вона перевозила євреїв до концтаборів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Нідерландська залізниця сплатить €50 млн жертвам Голокосту. У роки війни вона перевозила євреїв до концтаборів

Поїзд на Аушвіц, Вестбрук, Голландія, 1942-43 рр.

Rudolf Breslauer / Wikimedia Commons

Нідерландська залізниця виплатить до 50 млн євро родичам жертв Голокосту, яких у роки Другої світової війни перевозила до концтаборів, пише The Guardian.

Проведені дослідження рекомендували залізниці запропонувати виплати близько 500 колишнім вʼязням таборів і 5 500 найближчим родичам загиблих. Згідно з планом компенсації, кожному, хто залишився в живих, запропонують €15 тис., €7,5 тис. запропонують вдовам та вдівцям, а також €5 тис. для дітей потерпілих. Компанія планує сплатити від €40 до €50 млн.

Як пише видання, це рішення підсумовує закінчення трирічного судового процесу 83-річного Сало Мюллера, колишнього фізіотерапевта з футбольного клубу «Аякс». Його батьків перевезли з Амстердама до голландського транзитного табору Вестерборк, звідки вивезли в Аушвіц, де вони загинули.

У 2005 році компанія офіційно вибачилася перед жертвами Голокосту, проте відкинула ідею компенсації. Залізниця змінила думку після судового позову Мюллера, підтриманого відомим голландським адвокатом з прав людини Лізбет Зегвельд.

Нацисти заплатила нідерландській залізниці суму, еквівалентну нинішнім $3 млн за доставку 102 тис. євреїв до концентраційних таборів у всій Європі. Останній поїзд виїхав 13 вересня 1944 року, незадовго до того, як значна частина штату залізниці почала страйкувати, намагаючись прискорити завершення німецької окупації.