РФ відреагувала на ноту від Міжнародного трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У своїй відповіді Російська Федерація зазначає, що процедури врегулювання суперечок, передбачені Конвенцією ООН з морського права, незастосовні до цієї ситуації. А реакція української сторони на російську ноту «ще раз підтверджує, що її цікавить не стільки доля моряків, скільки збереження можливості на ній спекулювати». Про це йдеться на сайті Міністерства закордонних справ РФ.

Також російська сторона відверто звинувачує Україну в нібито навмисній провокації в Керченській протоці.

«Очевидно, що в цьому і полягала головна мета організованої в листопаді 2018 року попереднім українським керівництвом провокації, яку критикують у тому числі представники нинішньої київської влади», — йдеться в заяві.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Трьох військових було поранено.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал вимагав звільнити взятих у полон у Керченській протоці українців і захоплені кораблі.