Суд призначив лінгвістичну експертизу відеозапису про «захоплення» Румунією Буковини та частини Одеської області

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Шевченківський районний суд Києва призначив лінгвістичну експертизу відеоролика про уявне захоплення Румунією території Буковини та частини Одеської області в 2022 році, скориставшись можливою активізацією бойових дій на сході України.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Судово-лінгвістичну експертизу доручено провести Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції.

«Відповідь на поставлені питання надати з урахуванням суспільно-політичної ситуації в Україні, в період з 30.11.2013 по даний час», — йдеться у рішенні суду.

Експертиза була призначена за клопотанням Головного слідчого управління Служби безпеки, яке раніше відкрило кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину) і ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

  • 26 травня на YouTube зʼявилося аматорське відео про уявну окупацію Румунією Чернівецької та частини Одеської областей. На відео намальована схема «захоплення». У ньому наголошується, що каталізатором для таких дій може стати активізація бойових дій на сході України, аж до повномасштабного наступу російських окупаційних сил.
  • 2 червня головний військовий прокурор Анатолій Матіос ініціював розслідування через це відео. Пізніше автор відеоролика опублікував іронічне послання для Матіоса, в якому назвав план «окупації» жартом і зазначив, що описав альтернативну реальність, яка ляже в основу його електронної книги. У своєму посланні він додав, що не очікував такої реакції від українських правоохоронців.
  • 4 червня Генеральна прокуратура відкрила кримінальну справу через відео про уявне захоплення Румунією території Буковини і частини Одеської області.