В Україні зʼявиться банкнота номіналом тисяча гривень та пʼятигривнева монета

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
В Україні зʼявиться банкнота номіналом тисяча гривень та пʼятигривнева монета

National Bank Of Ukraine / Flickr

Національний банк від 25 жовтня 2019 року вводить в обіг банкноту нового найвищого номіналу — 1 000 гривень. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

На лицьовій стороні нової банкноти портрет Володимира Вернадського.

«Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки — геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної в 1918 році», — зазначає голова Нацбанка Яків Смолій.

На зворотній стороні купюри зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

National Bank Of Ukraine / Flickr

За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від інших: її розмір 75 х 160 мм. Основний колір — блакитний.

«Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну та захисту. За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні — оновлені 20, 100 та 500 гривень», — зауважив Смолій.

Також 25 червня під час брифінгу, директор департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко розповів, що НБУ планує в 2019 році ввести в обіг монету номіналом 5 гривень.

До 1 жовтня 2019 року монети номіналом 1, 2 і 5 копійок будуть виведені з обігу. Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.

Після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу — номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів.

«Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11—13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу — від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії», — уточнив Яків Смолій.