У США виробника Johnson & Johnson звинуватили у розпалюванні опіоїдної кризи й подали багатомільярдний позов

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

До суду американського штату Оклахома подали багатомільярдний позов проти фармацевтичного гіганта Johnson & Johnson, повідомляє The Guardian.

Компанію, яка відома своїми дитячими присипками і пластирами Band-Aid, звинувачують у тому, що вона неправильно пояснює лікарям ризики вживання її опіоїдних препаратів, маніпулює даними досліджень і, як наслідок, долучилася до поширення епідемії залежності, яка за останні 20 років забрала понад 400 тис. життів.

Генеральний прокурор Оклахоми Майк Хантер подав до суду на фармвиробника. На його думку, Johnson & Johnson та інші компанії розкручували ідею цілої епідемії «невиліковного болю», який нібито можна перемогти опіоїдними препаратами. В результаті у США виник багатомільярдний ринок знеболювальних, які містять наркотики.

Прогнозується, що може бути подано понад 2000 аналогічних позовів по всій країні.

Один з лікарів, який виступив свідком, заявив, що корпорації заради вигоди нехтували даними досліджень, які попереджали про ризик звикання і передозування.

За даними видання, початок цьому процесу поклала Purdue Pharma, що належить родині мільярдерів Саклера, і її препарат з 1990-х OxyContin — синтетичний опіоїд, який прописують як знеболювальне.

Корпорація Johnson & Johnson швидко оцінила потенціал цих ліків. Повідомляється, що її фармацевтичний підрозділ Janssen заснував винахідник наркотичного препарату фентаніл Пауль Янссен. З появою на ринку OxyContin компанія почала активно розширювати ринок фентанілу, заявляючи, що ризик звикання дуже низький.

Прокурор Оклахоми представив тисячі доповідей торгових представників Johnson & Johnson, з яких випливає, що ті у спілкуванні з лікарями були зацікавлені у зростанні попиту на свої препарати, а не в безпеці споживачів. Зокрема, торговим представникам рекомендували зосередитися на лікарях, які вже активно виписують OxyContin, наполягати на призначенні фентанілу пацієнтам, в яких спостерігалися побічні ефекти.

Ще одним пунктом стратегії корпорації було переведення споживачів зі слабких опіоїдних препаратів на сильні ліки від Johnson & Johnson.

Проте у компанії категорично відкидають звинувачення в причетності до опіоїдної епідемії в США.

  • У березні 2019 року каліфорнійський суд зобовʼязав Johnson & Johnson виплатити $ 29 млн жінці, хворий на рак. Позивачка звинуватила компанію, що захворіла через азбест, який містився в продуктах Johnson & Johnson. Після цього акції компанії впали на 1,8%.
  • У липні 2018 року суд присяжних у штаті Міссурі зобовʼязав компанію Johnson & Johnson заплатити $4,7 млрд за колективним позовом жінок, які заявили, що використання присипки Johnsonʼs Baby Powder спричинило у них рак яєчників. Шість із 22 жінок, від імені яких був поданий позов, вже померли. Компенсацію отримають їхні родини.