Суд позбавив Міноборони понад 30 тисяч квадратних метрів житла на Печерську

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Суд відмовився визнати недійсними додаткові угоди, за якими зменшилася кількість метрів житла і спосіб визначення частки Міністерства оборони (МО) у житловому комплексі «Новопечерські липки» на столичному Печерську. Про це пишуть «Наші гроші».

Суд встановив, що у квітні 2005 року Міноборони і ТОВ «Будспецсервіс» уклали договір про врегулювання відносин за генеральним договором 2003 року про будівництво житла для військовослужбовців ЗСУ. У договорі сторони визначили порядок будівництва комплексу об’єктів на ділянці території військового містечка № 2 по вул. Підвисоцького, 2, у Києві площею 19,55 га. При цьому виходили з того, що частка житла Міноборони складала 25% від запланованого обсягу загальної житлової площі.

Того ж 2005 року було підписано дві додаткові угоді, за якими сторони дійшли згоди щодо викупу фірмою частки МО. Ціну частки визначали на підставі даних повідомлення «Київпроекту» про загальну площу житлових будинків, що можуть бути збудовані на зазначеній ділянці. Згідно з цими даними було зменшено раніше заплановані економічні показники предмета договору та розмір розрахунків за ним.

На початку 2006 року сторони уклали додаткову угоду про припинення договірних зобов’язань у зв’язку з повним виконанням умов генерального договору.

Наприкінці 2018 року Міноборони звернулося до суду з вимогою визнати вказані додаткові угоди недійсними, посилаючись на те, що уклало їх внаслідок помилки щодо обставин, які мають істотне значення. У МО наголосили, що загальна площа житлової частини комплексу у підсумку становить 402 тис. кв. м, а не 204 тис. кв. м, як зазначено у Детальному плані території Печерського району Києва. Міноборони вказало, що було позбавлене права на одержання 34 тис. кв. м житла.

Суд у задоволенні позову Міноборони відмовив, оскільки відсутні підстави для визнання угод недійсними через підписання їх під впливом помилки.

  • Підписи та накази заступників генпрокурора Дмитра Сторожука та Юрія Столярчука допомогли шахраєві Дмитру Малиновському кілька років вважатися мертвим. А народний депутат від БПП Володимир Арʼєв направляв генпрокурору лист-звернення про те, що Малиновський нібито не має стосунку до кримінальних справ і взагалі давно помер. Про це йдеться в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».
  • Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи щодо формули «Роттердам+». Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на документи АМКУ.
  • Голову Конституційного суду Станіслава Шевчука хочуть звільнити з посади через його брата — Рулава Одда (раніше мав імʼя Денис Шевчук). Про це йдеться в розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».