Держдума призупинила «ракетний договір» між СРСР і США, підписаний Горбачовим і Рейганом

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Росії Державна Дума ухвалила закон про припинення Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) між СРСР і США. Про це повідомляє Интерфакс.

30 травня цей законопроєкт на розгляд до Держдуми вніс президент РФ Володимир Путін. Документ підтримали профільний комітет із міжнародних справ і два комітети-співвиконавці — з безпеки та оборони.

Президенту надається право приймати рішення про відновлення дії договору, «якщо ситуація зміниться і США повернуться до виконання своїх зобовʼязань», підкреслив спікер Держдуми Вʼячеслав Володін.

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД)

Договір між СРСР і США, підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом 8 грудня 1987 року під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні в Вашингтоні. Набув чинності 1 червня 1988 року.

Договір вперше в історії дозволив ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1 тис. — 5,5 тис. км) і малої (від 500 км до 1 тис. км) дальності, а також не виробляти, не випробовувати і не розгортати такі ракети в майбутньому.

Відповідно до договору, сторони протягом трьох років повинні були знищити всі пускові установки і ракети наземного базування з радіусом дії від 500 км до 5,5 тис. км, включаючи ракети як на європейській, так і на азіатській території СРСР. Договір передбачав процедури перевірки інспекторами, яким належало стежити за знищенням ракет протилежної сторони.

До червня 1991 року договір був виконаний: СРСР знищив 1 846 ракетних комплексів, США — 846 комплексів.

Після кількох взаємних звинувачень у порушенні ДРСМД в лютому 2019 року сторони заявили про призупинення дотримання своїх зобовʼязань за договором.