Комісія Держкіно проголосувала за заборону другого сезону серіалу «Свати»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Експертна комісія при Державному агентстві з питань кіно проголосувала за відмову у видачі телеканалу «1+1» повторного прокатного посвідчення на другий сезон серіалу «Свати» виробництва ТОВ «Кіноквартал». Про це пише «Детектор Медіа».

За заборону проголосували 15 членів комісії, один — за дозвіл, двоє заявили про конфлікт інтересів, а один член комісії не брав участі в засіданні. Прізвища членів комісії не оголошували, але представникам «1+1» на усний запит Держкіно надало заповнені експертні картки з рішенням та аргументацією.

Представники групи «1+1 медіа» запитали в членів Експертної комісії про аргументи для відмови у видачі прокатного посвідчення.

«У серіалі державні установи підписано російською мовою, а деякі вивіски — українською, з чого складається враження, що Україна інтегрована в російський простір. Серіал розвиває в українців комплекс меншовартості, принижує їхню гідність, оскільки родина героїв з українським прізвищем виглядає менш освіченою, «селюками», на відміну від родини з російським прізвищем», — зазначила членкиня Експертної комісії Марія Гурська.

Член Експертної комісії Сергій Оснач запитав у представників 1+1 media, чи хвилює їх, як сприймуть родини учасників АТО та постраждалих у війні на сході країни серіал, одну з головних ролей у якому виконує «путінець» Федір Добронравов.

«Телеканал «1+1» завжди був патріотичним і поважав інтереси глядачів», — відповів заступник генерального директора 1+1 media з правових питань В’ячеслав Мієнко.

Після такого рішення група 1+1 media заявила про намір оскаржити його в суді.

«Експерти фактично відмовились аргументувати свою позицію, посилаючись на те, що вони не зобов’язані пояснювати мотиви своїх рішень. Ми запитали у Держкіно письмові картки експертів з мотивами голосування — нам обіцяли їх надати. Ми будемо оскаржувати відповідне рішення Держкіно у суді», — йдеться в повідомленні пресслужби медіа.