Міністр внутрішніх справ Британії дозволив екстрадувати Ассанжа до США

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав дозвіл на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США. Про це повідомляє Radio Free Europe.

Остаточне рішення щодо екстрадиції Ассанжа ухвалить британський суд 14 червня.

США висунули звинувачення Ассанжу за 18-ма пунктами​. Вони домагаються видачі Британією Ассанжа передусім за звинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні у Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив прихистку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.
  • 11 квітня Еквадор позбавив співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція.
  • 13 травня шведська прокуратура відновила попереднє розслідування щодо Ассанжа. У 2010 році він відвідав Швецію, і тоді дві шведські жінки заявили, що стали жертвами сексуальних злочинів, скоєних Ассанжем.