В Оманській затоці атакували два нафтотанкери. Що відбувається?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Оманській затоці, за 45 км від іранського узбережжя, невідомі атакували два нафтотанкери, які були під прапорами Панами та Маршаллових островів.

Як повідомляє Alarabiya, після можливої диверсії танкери Kokuka Courageous та Front Altair загорілися. Усіх членів екіпажу врятували, постраждалих немає. Загрози забруднення теж немає.

Як пише Reuters, влада ОАЕ заявила, що ще два комерційні судна постраждали від атак поблизу порту Фуджейра — одного з найбільших нафтових портів світу. Інформації про нападників поки немає.

Як повідомляє Associated Press, пʼятий флот Військово-морських сил США, який базується у Бахрейні, отримував сигнали лиха. «Командування поінформоване про інцидент у цьому районі. Ми працюємо над отриманням деталей», — заявив командир флоту Джошуа Фрей і додав, що кораблі ВМС США вийшли в район для надання допомоги.

Влада ОАЕ стверджує, що за нападом може стояти Іран, проте жодних підтверджень цьому також немає.

Представник японської компанії, якій належить танкер Kokuka Courageou, розповів CNN, що судно двічі обстріляли. Один снаряд влучив нижче ватерлінії, після чого спалахнула пожежа, а другий спровокував евакуацію екіпажу (21 філіппінський моряк). При цьому поки не встановлено, хто стріляв і з якої зброї.

За попередніми даними, танкери могли атакувати торпедами або магнітними мінами. Відомо, що Kokuka Courageous перевозив метанол і йшов з Саудівської Аравії в Сінгапур, а Front Altair віз нафтохімічну сировину з ОАЕ в Японію.

Як пише CNBC, внаслідок атаки на танкери нафта марки Brent подорожчала на понад 3%. У перші години європейських торгів еталонний товар зріс на 4%, а потім торгувався по $62,23 долара за барель.