Річниця оборони Маріуполя: для захисту від бойовиків у 2014 році люди Тарути розлили в будівлі міськради хімічну речовину

Дата:
Річниця оборони Маріуполя: для захисту від бойовиків у 2014 році люди Тарути розлили в будівлі міськради хімічну речовину

Martyn Aim / Getty Images

Для оборони міської адміністрації Маріуполя у 2014 році силовики розлили в будівлі хімічну речовину з різким запахом, який відлякував бойовиків. Про це theБабелю розповів ексголова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута в матеріалі до пʼятиріччя визволення Маріуполя.

За словами Тарути, на момент захоплення місто жило мирним життям. 13 квітня 2014 року натовп проросійськи налаштованих маріупольців захопив будівлю міської ради. Замість українського прапора вони повісили два: Росії та «Донецької народної республіки». У міськраді Маріуполя зайняв позиції «народний комендант» Андрій «Чечен» Борисов. Він був родом із Брянської області, але жив у Маріуполі, і крім того, що воював на боці «ДНР», іще грабував банки.

Сергій Тарута розповів, що обʼєкт намагалися звільнити двічі, але міліція не могла його утримати — будівлю захоплювали знов і знову. Тоді люди Тарути купили хімічну речовину, нешкідливу для людини, але з різким запахом. 7 травня силовики зачистили будівлю міськради, затримали частину сепаратистів і розлили там речовину — після цього в будівлі ще три місяці неможливо було перебувати.

Ексголова ОДА не сказав theБабелю, що це була за речовина. Але у вільному продажу є кристалічний скатол — продукт розкладання білка, який виділяє запах фекалій. Крім того, вільно можна купити антисептик АСД, запах якого вважається одним з найбільш різких.

Докладніше про визволення Маріуполя від проросійських окупантів читайте в матеріалі theБабеля «Пʼять років тому «Азов» звільнив Маріуполь. Як це відбувалося».