Грібаускайте закликала майбутнього президента Литви не співпрацювати з Росією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Литви Даля Грібаускайте, термін повноважень якої закінчується 12 червня, востаннє звернулася до парламенту країни та застерегла майбутнього президента від співпраці з «ворожими країнами», маючи на увазі Росію.

«Міжнародний порядок змінюється, і нам слід зберегти ціннісний стрижень. Це завжди приносить більш високу віддачу, ніж спроби догодити кому-небудь [...]. Незрілі політичні рішення та заяви про співпрацю з ворожими державами можуть стати повзучими загрозами, які зроблять нас заручниками, коли доведеться обирати між поганим і дуже небезпечним», — сказала вона, пише Delfi.

Грібаускайте акцентувала на тому, що Литва повинна підтримувати Україну та «надалі залишатися дзвоном свободи в міжнародній політиці».

«Беззастережна підтримка українського народу і таке саме беззастережне засудження агресора — чи то Крим, Керченська протока або застосування хімічної зброї у Сполученому Королівстві — повинні залишатися нашою стратегічною позицією», — заявила вона.

Також глава Литви відзначила необхідність і далі продовжувати тиск на Білорусь, щоб домогтися закриття «Білоруської АЕС» в Островці, оскільки вона становить загрозу цілому регіону.

  • Попередні результати другого туру президентських виборів у Литві віддають перемогу незалежному кандидату Гітанасу Науседе. Опитування фіксують його триразовий відрив від ексміністра фінансів Інгріди Шимоне, яку раніше підтримала Грібаускайте.
  • 11 червня Міністерство оборони Литви передало Україні майже мільйон боєприпасів для стрілецької зброї на суму €255,5 тис.