За списком «Свободи» на вибори в Раду йде вокаліст рок-гурту «Сокира Перуна» Арсеній Білодуб. Правозахисники звинувачують його у нацизмі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
За списком «Свободи» на вибори в Раду йде вокаліст рок-гурту «Сокира Перуна» Арсеній Білодуб. Правозахисники звинувачують його у нацизмі

На позачергові вибори у Верховну Раду, які відбудуться 21 липня, за списком від Всеукраїнського обʼєднання «Свобода» іде лідер рок-гурту «Сокира Перуна» Арсеній Білодуб (справжнє імʼя Арсеній Климачов). У партійному списку Климачов стоїть під номером 18.

Гурту, як і самому Климачову, дорікають у радикальних текстах і стилістиці проведення концертів (виступ у київському клубі «Бінго», на якому деякі з відвідувачів «зіґували»). Зокрема, «Українська Гельсінська група» заявляла, що тексти групи сприяють розпалюванню міжнаціональної ненависті, пропагують ідеї нацизму та антисемітизму.

Також представники організацій не раз повʼязували «Сокиру Перуна» зі спецполком Нацгвардії «Азов», у лавах якого багато представників ультрас і правих рухів, які брали участь у нападах на ромів, ЛГБТ-марші та бійках із представниками «антифа» рухів.

Група утворилася в Києві в 1998 році і позиціонувала свій стиль як український White Power Rock. Спочатку основна частина текстів «Сокири Перуна» була присвячена білій расі та героїчним «досягненням» солдатів гітлерівської Німеччини. Така концепція була навіяна рухом RAC («Рок проти комунізму»), але через деякий час гурт змінив свій формат у напрямку українського націоналізму і традиціоналізму. Причиною послужила війна на Донбасі та агресія Росії. Зараз у текстах колективу основну роль відіграють українські військові і воля народу до боротьби за Україну.

  • 9 червня націоналістичні організації «Національний корпус», «Правий сектор» і «Свобода» заявили про обʼєднання на дострокових парламентських виборах і представили списки своїх кандидатів.
  • Позафракційний депутат і екслідер «Правого сектора» Дмитро Ярош заявив, що має намір іти на позачергові парламентські вибори у складі Всеукраїнського обʼєднання «Свобода».
  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), до Верховної Ради можуть пройти пʼять політичних сил. Поріг у 5% долають «Слуга народу» (Зеленський), «Опозиційна платформа — За життя» (Бойко, Рабінович), «Європейська солідарність» (Порошенко), «Батьківщина» (Тимошенко) та «Голос» (Вакарчук). За Всеукраїнське обʼєднання «Свобода» готові проголосувати 1,3% опитаних.