Луценко заявив, що торгівля з «ЛДНР» можлива тільки за умови сплати ними податків в Україні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Генеральний прокурор Юрій Луценко відреагував на підсумки засідання тимчасової контактної групи (ТКГ) про нібито готовність України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО. Він заявив, що торгівля з підприємствами на окупованих територіях можлива лише за умови їхньої реєстрації і сплати податків в Україні.

«Після того як терористи «націоналізували» українську державну і приватну власність на території ОРДЛО, ідея зняти економічну блокаду означає легалізацію виплати податків терористичним утворенням і перекладання соціальних та комунальних видатків псевдореспублік на український бюджет», — написав Луценко.

Він наголосив, що торгівля з окупантами підпадатиме під статтю про фінансування тероризму.

Несхвально відреагував на можливе скасування економічних обмежень й експрезидент Петро Порошенко. Зокрема, він нагадав, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні звʼязки з окупованими територіями.

«Виходить, українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський? Ми ніколи не заперечували проти відновлення економічних звʼязків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім встановлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їхнім українським власникам», — зазначив Порошенко.

Політик вимагає від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. І наголосив, що реалізація російського сценарію на Донбасі — це зрада національних інтересів держави.