Предстоятель ПЦУ Епіфаній: Священики не отримують зарплат і виживають за рахунок пожертв

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Священики Православної церкви України не отримують заробітної платні. Про це предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів у інтервʼю Укрінформу.

«Поки що не йдеться про запровадження якоїсь загальної платні священикам. Протягом останніх місяців ми обговорювали дане питання. Воно складне, фінанси завжди є складним питанням, бо у структурі нашої церкви немає внесків з боку єпархіальних управлінь», — зазначив владика Епіфаній.

Митрополит розповів, що свого часу звільнив очолювану ним Переяслав-Хмельницьку епархію від внесків. «Бо є парафії багаті, а є бідні, де священик практично на межі виживання. І тому зараз вони не платять централізовано благочинних внесків, але вони збирають певний фонд і використовують ці кошти на допомогу бідним священикам. Бо централізовано ми не можемо на даному етапі забезпечувати священнослужителів зарплатами», — додав предстоятель.

Він підкреслив, що церква в Україні відділена від держави, тому «священик на місці виживає, у більшості випадків, за рахунок тих пожертв, які вносять звичайні парафіяни». «І це не тільки на утримання священнослужителів, це на утримання храму, інших будівель», — розповів Епіфаній.