У КПІ обирають ректора. Інтриги не буде — кандидат один

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У КПІ обирають ректора. Інтриги не буде — кандидат один

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

В Національному технічному університеті «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» 5 червня відбулися вибори ректора. Кандидатом на посаду ректора всі 138 базових підрозділів університету висунули чинного керівника Михайла Згуровського.

Конкурентів у чинного ректора на виборах немає — окрім Згуровського, ніхто свою кандидатуру не висував. Відомо, що голосування відбувалося в центрі культури та мистецтв НТУ КПІ. Проте студентів та активістів обурили як система голосування, так і відсутність альтернативи вибору. Про це в коментарі theБабелю розповів очільник громадського обʼєднання Studwatch Ukraine, випускник НТУ «КПІ» Олексій Ярильченко.

«Ніхто, окрім Михайла Згуровського, не подавався на вибори ректора. Та й самі вибори проходять не зовсім правильно. Студенти обирають зі свого потоку делегата, який представлятиме інтереси усіх і ставитиме в бюлетені за чи проти відповідно до спільного рішення більшості студентів з потоку», — розповідає Олексій.

Активісти ж виступають за те, щоб кожен студент міг самостійно прийти та віддати свій голос без посередника в особі делегата.

Олексій Ярильченко, голова громадського обʼєднання Studwatch Ukraine, випускник НТУ «КПІ»

Facebook / Alex Yarylchenko

За словами активіста, весь трудовий колектив проголосує за кандидата Згуровського, адже під час його висування він здобув 99,73% підтримки серед працівників ВНЗ.

«Під час голосування є троє спостерігачів за підрахунком голосів — від громадських обʼєднань. Усі троє обраних виявилися від Згуровського. Тобто немає ніяких сторонніх спостерігачів. Відповідно, ми думаємо, що він отримає близько 90% підтримки», — говорить Олексій Ярильченко.

Тим часом у соцмережах зʼявляються дописи з фотографіями, на яких студенти голосують проти кандидатури Згуровського.

Вже під вечір 5 червня будуть відомі офіційні результати виборів ректора головного технічного вишу країни, однак активісти готові оскаржувати очевидну для них перемогу Михайла Згуровського.

«Ми плануємо вимагати від Міністерства освіти не затверджувати його на посаду ректора, доки він не пройде спецперевірку, яка складається, зокрема, й з перевірки його декларації, з якою у Згуровського є проблеми», — розповів Олексій.