Зеленський звернувся до Росії через загибель трьох українських військових на Донбасі та скасував участь Хомчака в переговорах у Мінську

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський висловив жаль через загибель трьох українських військових на Донбасі та звернувся з цього приводу до керівництва Росії.

«Хочу звернутися до керівництва РФ і командування її окупаційних сил на Донбасі. Загострення конфлікту — не найкращий фон для відновлення переговорів у Мінську. Нам не потрібно зайвий раз нагадувати про можливість ескалації вашої агресії», — написав Зеленський у Facebook.

Зеленський також скасував поїздку командира Генштабу ЗСУ Руслана Хомчака до Мінська, де сьогодні відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи. Замість Хомчака у підгрупі з безпеки Генштаб ЗСУ представлятиме заступник командувача ООС Богдан Бондар, повідомила прес-служба Адміністрації президента.

У зоні бойових дій на Донбасі за добу 4 червня загинули двоє українських військових, ще один боєць ЗСУ загинув у перші години 5 червня. Про це повідомив штаб Операції об’єднаних сил. Також упродовж минулої доби троє українських військових зазнали поранень.

За даними ООС, 4 червня підтримувані Росією бойовики 16 разів порушили режим припинення вогню, з них тричі — із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів. Ще чотири обстріли з боку бойовиків зафіксовані після початку доби 5 червня.

  • 5 червня відбудеться зустріч Тристоронньої контактної групи у Мінську, де українська сторона буде представлена в оновленому складі. За словами Володимира Зеленського, на зустрічі Україна запропонує «багато пунктів», зокрема щодо припинення вогню та обміну полоненими.
  • Президент Володимир Зеленський заявив про готовність України до переговорів з Росією та виконання Мінських домовленностей.