РФ оголосила тендер на проведення оцінки «збитків, завданих Криму за період перебування в складі України»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Російська Держдума оголосила тендер на проведення так званого дослідження для «оцінки збитку, завданого Криму за період перебування в складі України». Про це повідомляє прес-служба прокуратури АР Криму у своєму Telegram-каналі.

Відповідне тендерне оголошення опубліковано на російському сайті держзакупівель — надання послуг із проведення експертно-аналітичного дослідження з теми: «Порівняльний аналіз соціально-економічної ситуації та законодавчого регулювання ключових сфер життя в Республіці Крим і місті Севастополь у період СРСР, у складі України і в складі Російської Федерації. Оцінка збитку, завданого регіону за період перебування у складі України».

Згідно з документацією, початкова ціна контракту — 9,9 млн рублів ($ 154 тис.). Заявки приймаються до 27 червня, переможця тендера оберуть 11 липня. «Експертно-аналітичне дослідження» повинні провести до 30 жовтня 2019 року.

У прокуратурі АР Крим заявили, що готові взяти участь у такому тендері «шляхом надання оцінки реального збитку, завданого РФ за час окупації Криму».

«Оскільки при розслідуванні військових злочинів, скоєних державою-окупантом на території півострова, в тому числі незаконного привласнення державного майна, прокуратура АР Крим встановила попередню вартість такого збитку. На черзі й офіційний висновок експертизи. Ці дані дозволять не лише заощадити час і вартість «проведення досліджень» РФ, але й дадуть зрозуміти, хто завдав реального збитку в результаті незаконної окупації території півострова», — йдеться в заяві прокуратури півострова.

  • 20 травня Голосіївський райсуд Києва ухвалив рішення продовжити екс-главі Апеляційного суду Криму Валерію Чорнобуку запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Підозрюваний у держзраді Чорнобук залишиться в СІЗО щонайменше до 27 червня.
  • Троє депутатів Бундестагу від партії «Альтернатива для Німеччини» відвідали в квітні окупований Крим і використовували для перетину кордону дипломатичні паспорти. Міністерство закордонних справ Німеччини вже передало цим депутатам ноту протесту від української сторони та власні рекомендації.
  • У лютому прокуратура АР Крим порушила кримінальну справу стосовно німецьких депутатів із «Альтернативи для Німеччини» за відвідування півострова. Уряд Німеччини теж негативно відреагував на поїздку депутатів Бундестагу.