«Ніколи не чув про бабу Прісю». Сценарист серіалу «Чорнобиль» відповів на звинувачення українця у плагіаті

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Автор сценарію та виконавчий продюсер американсько-британського міні-серіалу «Чорнобиль» Крейґ Мейзін відповів на звинувачення українського драматурга Павла Арʼє у плагіаті. Про це він написав у Twitter — у відповідь на запит журналіста The Village Україна.

«Ні, я ніколи не читав і не бачив постановок Павла Арʼє, не чув і про «Бабу Прісю». На цю сцену мене надихнув момент, описаний у «Голосах Чорнобиля» [книга білоруської авторки Світлани Алексієвич «Чорнобильска молитва: хроніка майбутнього»], де жінка продовжує доїти корову, а солдат — виливати молоко. Утім, її промова — винятково моя», — відповів Крейг Мейзін на запит журналіста.

Йдеться про четверту серію «Чорнобиля», де в першій сцені солдат змушує стареньку залишити зону відчуження.

  • Після виходу 27 травня в Україні 4 серії американо-британського серіалу «Чорнобиль» виробництва каналу HBO чимало користувачів помітили, що в епізоді було використано твір відомого українського драматурга Павла Арʼє. І сам драматург був шокований побаченим.
  • В американо-британському серіалі «Чорнобиль» виробництва каналу HBO йдеться про події 1986 року, коли стався вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Ролі виконали Стеллан Скарсгард, Емілі Вотсон, Джаред Гарріс, Джессі Баклі. Режисер — швед Йоган Ренк. Знімали фільм на Ігналінській АЕС у Литві, зйомки відбувалися також і в Україні. Премʼєра серіалу відбулася на HBO 6 травня 2019 року. Він складається з пʼяти епізодів.