«Перший закон буде про деолігархізацію». Лідер партії «Голос» Вакарчук дав інтервʼю «ЛІГА.net». Головні тези

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Перший закон буде про деолігархізацію». Лідер партії «Голос» Вакарчук дав інтервʼю «ЛІГА.net». Головні тези

YouTube / Святослав Вакарчук official

Лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук дав інтервʼю виданню «Ліга.net». Він розповів про свій бізнес, статки та економічну програму. theБабель виділив шість головних тез зі слів музиканта.

Про творчість і політику

Святослав Вакарчук планує поєднувати політичну та творчу діяльність. Проте зазначив, що більшість часу витрачатиме на парламент, а концерти даватиме у вільний від політичних справ час.

«У Верховній Раді законодавство і робочий графік дозволяють займатися творчою діяльністю, коли ти можеш присвятити день-два або вечір таким речам. І якщо після законодавчої гілки я піду у виконавчу владу, то часу для професійного або серйозного заняття музикою не залишиться», — зазначив артист.

Про плани в парламенті

Вакарчук заявив, що не продаватиме місця у партії та не допустить кнопкодавства від однопартійців.

«Ми точно ніколи не будемо продавати свої голоси. Ми не будемо бігати, як піаністи, по рядах. Святослав Вакарчук може пообіцяти, що в нашій партії не буде кнопкодавів. Але партія «Голос» виступає за те, щоб ми змінили підхід до голосування. Була ідея, щоб для голосування використовувався відбиток пальця. Була ідея, щоб голосування проводились від кількості присутніх. Партія все ще виробляє ідею на цей рахунок», — говорить лідер «Голосу».

Про економіку та ринок землі

Вакарчук підтримує впровадження ринку землі. Планує зайнятися пенсійною реформою, а також вважає, що Україна повинна мати SWOT-аналіз, план А, B, C і знизити податки в певних сферах.

«Для початку нам треба буде подолати неефективність державних підприємств, які доять бюджет. Продати підприємства, готові до приватизації. Також звільнити армію чиновників-дармоїдів, які створюють видимість, що вони працюють на країну. Замість них призначити менше людей, але більш ефективних», — розповів Вакарчук.

Першим законопроектом, який партія «Голос» запропонує, буде деолігархізація, але деталей поки не розкривають.

Про склад партії

Наразі кістяк команди складається приблизно з 20 осіб. Серед них Юлія Клименко — у 2015—2016 роках працювала в уряді на посаді заступника Міністра економіки, Андрій Шараськін — «кіборг», учасник російсько-української війни, з 2016 року заступник командувача Української добровольчої армії з суспільно-політичних питань, Ярослав Юрчишин — екс-керівник Transparency International Україна, Юрій Соколов — доктор медичних наук та провідний український науковець.

Крім нових облич, у команді Вакарчука працює Ярослав Ведмідь. Про нього theБабель писав раніше.

Ведмідь — засновник digital-агентства Postmen, яке організовувало в соцмережах підтримку колишньому президенту Порошенку.

«Ви зустрінете в нашій команді багато людей, які дотримувалися різних політичних поглядів. Але заявляю, що ніяких звʼязків з жодною політичною силою, ні з чинним, ні з попереднім президентом, або іншими президентами, або премʼєр-міністром, у партії «Голос» немає і не буде. У нас свій порядок денний», — заявив Святослав Вакарчук.

Хто привів Ярослава Ведмедя в команду, співак не повідомив, проте зазначив, що рішення про вступ до команди нового члена приймаються колегіально.

«Для мене важливі принципи людини, наскільки вона розуміє нашу місію. Ярослав Ведмідь — топ-digital strategist у цій країні. Ми працюємо тільки з кращими людьми», — підкреслив лідер «Голосу».

Про фінансування партії

За словами Вакарчука, партія не бере гроші в олігархів, у тому числі в бізнесмена Віктора Пінчука, співпрацю з яким йому давно приписують ЗМІ.

«Ми не беремо гроші в олігархів. Кого можна назвати олігархами — думайте самі. Йдеться про ТОП-10 найбагатших людей України. Найголовніше, це ті люди, які контролюють ЗМІ. Ви розумієте, кого я маю на увазі», — підкреслив артист.

Вакарчук додав, що партію фінансує особисто та ще є «близько 10 заможних людей».

Про власні статки

Вакарчук розповів, що має дві квартири в столиці, авто Range Rover і близько 12 млн гривень на банківських рахунках. За 2018 рік він заробив дивідендів на 5 млн гривень, з них 2—3 млн вклав у партію «Голос». Також зазначив, що не має жодних офшорних компаній і бізнесу з олігархами.

«У мене немає ніякої нерухомості за кордоном і ніколи не було. Я ні на кого нічого не записував. Я ніяк не повʼязаний у бізнесі з олігархами», — наголосив Вакарчук.

  • Вакарчук заявив, що у партійний список, з яким політсила піде на вибори у Верховну Раду, будуть обовʼязково внесені волонтери.
  • Вакарчук анонсував тур містами України, під час якого очікує «безліч живих зустрічей».