Суд відмовив прокуратурі в доступі до даних з телефону журналістки Бердинських

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Печерський суд Києва відмовив у задоволенні клопотання Генеральної прокуратури про доступ до даних з мобільного телефона журналістки Крістіни Бердинських. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Рiшення остаточне i не може бути оскаржене! 9 мiсяцiв боротьби нарештi закiнчилися перемогою! Ура, ура, ура! Слідчий ГПУ навіть не зʼявився на судове засідання. Сподіваюся, йому, як i генпрокурору Юрiю Луценку, соромно, бо вони так i не відкликали цього безглуздого клопотання! Я дуже щаслива», — написала вона у соцмережі.

З чого все почалося?

27 серпня 2018 року Печерський райсуд Києва дозволив ГПУ доступ до телефонних розмов журналістів — свідків у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником. Слідчі ГПУ отримали доступ до даних з телефонів журналісток Наталії Седлецької та Крістіни Бердинських.

Доступ силовиків до телефонів працівників ЗМІ викликав резонанс в медійному співтоваристві. Журналісти виступили на підтримку колег, а адвокати Наталії Седлецької звернулися зі скаргою до Європейський суд з прав людини.